U toku je sanacija krovnih kupola na Muzeju “21. oktobar”

Na objektu Spomen-muzeja “21. oktobar”, izgrađenog 1976.godine, od 3. aprila izvode se radovi na sanaciji krovnih kupola. Ovo je drugi put da se menjaju kupole na ovoj objektu, s obzirom na to da su bila zamenjene tokom bombardovanja 1999., ali su ponovo propale. Prvobitno je bio plan da bude zamenjeno 15 kupola. Međutim, tokom radova utvrđeno je oštećenje još dve, tako da je izvesno da će biti zamenjeno ukupno 17 kupola. Sredstva za te namene je obezbedila Vlada Nemačke. Plan je da radovi budu završeni do kraja juna.

To je jedan od najvažnijih projekata Spomen parka “Kragujevački oktobar”, jer su oštećene kupole ugrožavale bezbednost posetilaca i stalne postavke. Bila su neophodna velika sredstva da se ovaj projekat realizuje. Na sreću, Vlada Nemačke je saznala za ovaj problem i odlučila da nam pomogne da obezbedi sredstva za njegovu realizaciju, a uz posredovanje Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja ima ispostavu u Beogradu. GIZ je obezbedio izvođača radova, a to je firma Akripol, koja je proizvela najsavremenije kupole koje će biti posatvljene na Muzeju”, rekao je za RTK zamenik direktora Spomen parka “21.oktobar”, Nenad Karamijalković.

Grad Kragujevac je za ovaj projekat obezbedio stručan građevinski nadzor, dok kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture radi konzervaciju.

Iz Spomen parka “Kragujevački oktobar” poručuju da bi sanacija krovnih kupola na Muzeju “21. oktobar” trebalo da bude okončana do kraja juna.

Izvor : RTK

Post Author: Milan

Ostavi komentar