U planu sanacija deponije u Jovanovcu uz izgradnju novih postrojenja

Ministarstvo zaštite životne sredine je pre tri meseca objavilo da deponija u Kragujevcu ispunjava sve uslove za izradu projekta sanacije i remedijacije.

To je posledica stanja u kome se trenutno nalazi mesto gde se skladišti otpad sa teritorije Grada Kragujevca. Deponija u Jovanovcu je otvorena pre ravno 60 godina i svi resursi za njeno korišćenje i odlaganje otpada na toj lokaciji su istekli. Zakonski ona može da posluži još dve godine ali realno ona je već odavno problem za gradjane Kragujevca a naročito stanare okolnih naselja. Dim i miris koji se sa deponije šire su često nesnosni a da ne govorimo da je pozicija deponije smetnja za širenje grada jer niko nije spreman da ulaže tik pored ovako uredjene deponije, koja se nalazi na samoj ivici grada.

Zbog cele situacije, reakcija nadležnih ne može da čudi i jeste dobrodošla. Nova projektno-tehnička dokumentacija za sanaciju deponije u Jovanovcu i izgradnju postrojenja za mehanički i biološki tretman smeća, predviđa da Kragujevac u naredne tri godine dobije Regionalnu deponiju komunalnog otpada, koju će koristiti još sedam opština iz centralne Srbije i to Arandjelovac, Topola, Batočina, Lapovo, Rača, Knić i Rekovac.

U izgradnju kompleksa za preradu komunalnog i industrijskog otpada biće uloženo oko 40 miliona evra, a radove će finansirati Republika Srbija, Evropska unija i korisnici ovog postrojenja, rekao je u izjavi za medije član Gradskog veća Kragujevca Vladimir Maksimović.

Do sada je u više navrata najavljivano rešavanje pitanja deponije u Kragujevcu, pa nam ostaje da se nadamo da je ovaj put rešenje zaista na pomolu.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar