U okviru sećanja na masovna streljanja održani komemorativni skupovi u Maršiću, Ilićevu i Grošnici

Sećanje na nevine građane, koje je nemačka vojska streljala 19. oktobra 1941. godine u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, Kragujevac obeležava se manifestacijom ”Tri oktobra”. U činu nerazumne osvete prema žiteljima tih sela koji nisu bili odgovorni za smrt nemačkih vojnika, tog dana ubijeno je više od 400 nedužnih civila, spaljena su sva tri sela, a to je bio samo početak odmazde okupatora, koja se završila masovnim ubistvom građana Kragujevca.

Komemorativni skupovi održani su kraj spomenika stradalim građanima u Ilićevu, Maršiću i Grošnici, a sveštenstvo Eparhije šumadijske održalo je opelo.
Kraj spomen obeležja u selima nedalako od Kragujevca počast su odali i položili vence potomci streljanih, predstavnici grada, SUBNOR-a, političkih stranaka, ustanova, saveta mesne zajednice i meštani sela. U ime grada komemoracijama prisustvovali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zamenik predsednika Skupštine Miodrag Nikolić, članovi Gradskog veća i pomoćnici gradonačelnika.
Obeležavanjem oktobarskih komemorativnih svečanosti iz Kragujevca celom svetu šalje se poruka koja život stavlja na prvo mesto. Manifestacije kojim se tradicionalno obeležava kragujevački oktobar nose poruku mira i opominju da se istorija ne zaboravlja ali i da ne sme da se ponovi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar