U oktobru počinje izgradnja Javne garaže

foto: Parking servis Kragujevac

Kako je najavljeno na poslednjoj sednici Skupštine grada, ali i planirano rebalansom budžeta, Kragujevac će dobiti javnu garažu površine 8.000 kvadratnih metara i to po projektu firme „Mašinoprojekt“, najveće projektantske firme u Srbiji koja projektuje sve kapitalne investicije u zemlji, uključujući i Palatu pravde.

U toku je rapisivanje tendera za izvođače radova, dok bi izgradnja trebalo da stratuje početkom oktobra. Procenjuje se da je za izgradnju garaže potrebno 3 miliona evra, ali, kako je ranije izjavio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sve zavisi od ponude na tenderu, pa je moguće očekivati da izgradnja javne garaže Kragujevčane košta manje od planiranih sredstava iz rebalansa budžeta, odnosno kredita koji je lokalna samouprava namenila za ovaj objekat.

Nejasno je zbog čega se aktulena gradska vlast opredelila da lokalna samouprava sama gradi javnu garažu, i za to uzela kredit, s obzirom na to da je praksa da se izgradnja ovakvih objekata realizuje kroz javno-privatno partnerstvo. Preciznije, lokalne samouprave učestvuju u ovim projektima uređenim zemljištem, a privatni partner finansira izgradnju i u skladu sa ugovorom upravlja određeni period garažom.

Podsećamo, za prethodni projekat javne garaže (2010 godine) na četiri nivoa, sa 200 parking mesta, između 4,5 i 5 hiljada kvadratnih metara, u centru grada, u ulici Kneza Miloša, na mestu gde se sada nalazi asfaltirani parking sa 88 mesta, bilo je planirano 1,6 miliona evra.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar