U Nirnbergu završeno suđenje nacističkim oficirima

331. p. n. e. – Aleksandar Veliki porazio je persijskog cara Darija u bici kod Gaugamele, antičkog naselja u Asiriji.

U Beču su 1869 godineizdate prve razglednice.

Radio Beograd počeo je 1924 godine da emituje program. U eksperimentalnim emisijama inženjeri Mihajlo Simić i Dobrivoje Petrović su s predajnika u Rakovici emitovali i koncerte uz učešće pevača Beogradske opere. U znak sećanja na prvo emitovanje, 1. oktobar je ustanovljen za dan RTV Srbije.

U Ninbergu je 1946 godine završeno suđenje dvanaestorici visokih nacističkih oficira. Među onima koji su osuđeni na smrt vešanjem bili su: Joachim von Ribbentrop, nacistički ministar spoljnih poslova; Hermann Goering, osnivač Gestapoa i zapovednik Nemačke avijacije, Wilhelm Frick, ministar unutrašnjih poslova. Sedmorica drugih, među kojima i Rudolf Hess, bivši Hitlerov zamenik, dobili su zatvorske kazne u trajanju od deset godina do doživotne. Trojica preostalih su oslobođeni.

Umro je 1988 godine srpski glumac Pavle Vujisić, „vulkan glume, života i snage“, kako ga je opisao Orson Vels (Welles). Već u prvom filmu, „Čudotvorni mač“ Vojislava Nanovića (1950), nametnuo se neobično snažnom glumačkom ličnošću, koja je potom obeležila više od 100 filmova i mnoštvo TV serija i drama, poput kultne serije „Šešir gospodina Vujića“. Filmovi: „Ko to tamo peva“, „Sjećaš li se Doli Bel?“, „Maratonci trče počasni krug“, „Hajka“, „Kampo Mamula“, „Dim“, „Mačak pod šlemom“, „Parče plavog neba“, „Žeđ“, „Horoskop“, „Inspektor“, „Sam“, „Pogon B“, „Kad čuješ zvona“, „Događaj“, „Konjuh planinom“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar