U MZ Stragari, zaseok Koletina, završni radovi na asfaltiranju

U MZ Stragari, zaseok Koletina, u toku su završni radovi na asfaltiranju lokalnog puta koje je danas obišla Snežana Živanović Katić, savetnik gradonačelnika za agrarnu politiku. Inače, zaseok Koletina je tradicionalno voćarski kraj u kome se čitave porodice bave ovim poslom. S obzirom na to da je put do njihovih kuća bio u jako lošem stanju, posebno posle većih padavina, nepristupačan za kamione i šlepere, bilo je veoma teško opstati u ovom poslu i održati proizvodnju.

Danas prisustvujemo završnim radovima na asfaltiranju puta u Koletini u dužini od 520 metara za koji je iz gradskog budžeta izdvojeno 4,6 miliona dinara. Ovo je 11 lokalni put koji se u ovoj kalendarskoj godini radi na seoskom području.

Za putnu infrastrukturu na seoskom području iz gradskog budžeta izdvojeno je 150 miliona dinara. Radilo se na asfaltiranju novih puteva, na krpljenju dela asfalta na svim bitnijim pravcima koji vode ka selima, na tamponiranju puteva, preko 400 radnih sati buldožera utrošeno je na revitalizaciju i uređenje atarskih puteva, proširenje javne rasvete u desetak sela . Ako tome dodamo i agrarni budžet koji je bio dupliran u ovoj godini i iznosio 50 miliona dinara iz koga je 1200 domaćinstava dobilo neki vid subvencija, saniranje škola u Resniku, Gornjim Jarušicama, Velikim Pčelicama i Čumiću, vidi se da se intenzivno radilo tokom čitave godine na rešavanju najurgentnijih problema na seoskom području. Sve dok vremenske prilike dozvoljavaju nastaviće se sa radovima. Mašine su već u susednom selu Vlakča, zatim se sele u Masloševo – staro selo i nastavlja se ovim intenzitetom i u sledećoj godini – kazala je Snežana Živanović Katić.

Ekipe JKP „Šumadije“ koristie lepo vreme da postave završni sloj asfalta kao krunu dosadašnjeg rada na ovom terenu – kaže Marko Radisavljević, rukovodilac Sektora niskogradnje.

U pitanju je deonica od 520 metara. U prethodnom periodu smo izvršili kompletno nasipanje i proširenje tog puta i izradili cevaste propuste za odvod vode kako bismo zaštitili asfaltni deo da prilikom većih padavina ne dođe do deformiteta – kazao je Radisavljević.

Meštanin zaseoka Koletina, Radojica Đorđević, zahvalio se gradonačelniku Nikoli Dašiću, Savetu MZ Stragari i odbornicima iz ovog kraja koji su zajedničkim naporima pomogli da se reši dugogodišnji problem meštana ovog dela Stragara.

Posle dugogodišnjeg iščekivanja, nadanja, konačno nam se ostvarila želja i dobili smo asfalt. To je istorija za nas meštane Koletina. Koletina je inače voćarski kraj, imamo i mlade koji žele da ovde ostanu i da osnuju porodicu, da nastave porodičnu tradiciju bavljenja voćarstvom.

Ovaj put je bio u tako lošem stanju da nam je bilo onemogućeno normalno funkcionisanje.Mnogo puta smo nasipalij put, a šleperi nisu mogli da prođu – kazao je Đorđević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar