U MZ Stanovo uskoro prvi punkt Zavoda za urgentnu medicinu

U Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac danas je održana konferencija za medije na kojoj je bilo reči o osnivanju punkta Zavoda za urgentnu medicinu u Stanovu, a u cilju bolje efikasnosti i dostupnosti u zbrinjavanju hitnih stanja stanovnika sa teritorije ove, kao i okolnih mesnih zajednica.

Na inicijativu Saveta mesne zajednice Stanovo, Grad Kragujevac će pružiti podršku Zavodu za urgentnu medicinu da, po modelu beogradske Urgentne medicine, organizuje punktove na lokacijama u okviru teritorije koju pokriva, a koje su dosta udaljene od centralnog objekta Zavoda, rekla je Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca. Za početak, objasnila je ona, punkt će se nalaziti u prostorijama Mesne zajednice Stanovo i pokrivaće sva okolna naselja kao što su Erdeč, Ćava, Grošnica, Dragobraća, Korićani, Trešnjevak. Imaće posebno obeleženo parking mesto i dežurnu ekipu koja će moći urgentno da reaguje i lako stigne do svakog pacijenata čak i kada je saobraćaj veoma zagušen. Suština je da se reakciono vreme za izlazak na teren znatno skrati, a u narednom periodu ćemo pokušati da po istom modelu formiramo punktove Zavoda za urgentnu medicinu i na ostalim najudaljenijim tačkama, poručila je Damnjanović.

Duži niz godina razmatramo mogućnost organizovanja ispostava, punktova ili podstanica Zavoda za urgentnu medicinu tamo gde je stanovništvo najudaljenije kako bismo svima podjednako pružili maksimalni nivo zdravstvene zaštite. Ideja koju su sugrađani sa teritorije Stanova izneli pre više godina došla je do nivoa gde uskoro može da se realizuje, kazala je Gordana Đokić, direktorka Zavoda za urgentnu medicinu. Trenutno imamo pet ekipa u dnevnoj i pet u noćnoj smeni u čemu nam nekoliko poslednjih godina Grad Kragujevac pomaže dodatnom kadrovskom obezbeđenošću, ali problem je što u svakom trenutku i u ambulanti Zavoda moramo da imamo lekara zbog pacijenata koji se direktno upućuju kod nas. Otkako se deo grada gde smo locirani sve više širi, zagušenje u saobraćaju je sve veće i, bez obzira na dobru volju vozača da nam oslobode prostor za prolaz, našim ekipama je u nekim ulicama to fizički nemoguće, objasnila je Đokić. Po njenim rečima, do otvaranja punkta koje se očekuje najkasnije početkom naredne godine, potrebno je još da Zavod pribavi mišljenje Instituta za javno zdravlje, kao i mišljenje zdravstvene inspekcije koja će tražiti saglasnost od Ministarstva zdravlja, a čim papirologija bude gotova počeće opremanje prostorije.

Pomoćnica direktora za zdravstvenu delatnost Zavoda za urgentnu medicinu, Jelena Tijanić, istakla je da je da se ova zdravstvena organizacija trudi da zadrži kvalitet stalnim usavršavanjem kadra i podsetila da je kadrovski problem u velikoj meri rešen i nedavnim zapošljavanjem mladih lekara. Uz podršku Grada krećemo u novu priču i trudićemo se da se organizujemo tako da punkt služi samo za prvi red hitnosti, kazala je Tijanić, apelujući na građane da se hitnoj pomoći obraćaju za zaista urgentna stanja.

Konferenciji je prisustvovao i predstavnik MZ Stanovo koji je naglasio da je ovo od opšteg značaja za grad budući da samo u Stanovu živi 23000 stanovnika, a sa žiteljima okolnih mesnih zajednica koji će mu gravitirati ovaj punkt će pokriti gotovo trećinu teritorije Kragujevca. On je zahvalio Gradu Kragujevcu i Zavodu za urgentnu medicinu što su imali sluha i u kratkom roku preduzeli korake za ostvarivanje inicijative čiju je raniju realizaciju sprečio korona virus.

Inače, po otvaranju, punkt Zavoda za urgentnu medicinu u Stanovu će raditi svakog dana od 7.00 do 19.00 časova.

Post Author: Milan

Ostavi komentar