U Kragujevcu održan 4.0 FEST

Kragujevac je danas bio domaćin trećeg 4.0 FEST-a, projekta koji pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u okviru javno privatnog partnerstva realizuje kompanija Sajko Media&Events. Reč je o projektu posvećenom inovacijama koje na tržištu rada nastaju pod uticajem razvoja Industrije 4.0 i namenjen je srednjoškolcima završnih godina, brucošima i svima koji žele da saznaju šta donosi i predstavlja četvrta industrijska revolucija. U ime grada Kragujevca organizatore i učesnike festivala pozdravio je predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović.

Podsetivši da je začetnik svega novog u modernoj srpskoj istoriji, Petrašinović je istakao da je Kragujevac i dalje posvećen putu kontinuiranog društvenog, naučnog, kulturnog i privrednog razvoja. U Industriji 4.0 dominiraju nove nematerijalne softverske i menadžment tehnologije. Ona označava promenu paradigme u proizvodnim kompanijama i njihovim lancima snabdevanja i donosi promenu u industrijskom sektoru jer se u digitalizovanoj fabrici uz inteligentno posredništvo u procesu proizvodnje povezuju fizički, digitalni i virtuelni svet. Za ove procese neophodna su softverska rešenja i u tome jeste najveći značaj ovog skupa, da naši mladi talentovani ljudi tragaju za novim rešenjima, kazao je Petrašinović.

Razvoj Industrije 4.0 jedan je od prioriteta Evropske unije i zato su osnovani podsticajni fondovi, usvojeni neki od standarda i predloženi novi propisi. Naša zemlja kao pretendent na članstvo u Evropsku uniju mora već sada ubrzanim tempom da sustigne Evropu u primeni 4.0 Industrije, kako bi mogla da se nosi sa igračima na globalnom nivou, kazao je Petrašinović i zahvalio se organizatorima što je Kragujevac jedan od pet gradova u Srbiji u kome se održava 4.0 Fest.

Učesnicima u Kragujevcu predstavljeni su nova platforma nastala u okviru projekta i aplikacija 4.0 KOMPAS koja služi za karijerno usmeravanje u oblasti zanimanja koja zahtevaju poznavanje digitalnih veština. Posetioci su takođe imali priliku da pomoću konzole za virtuelnu realnost posete virtuelni festivalski prostor, koji je na ovaj način bio dostupan svima nezavisno od lokacije na kojoj se nalaze.

Post Author: Milan

Ostavi komentar