U Kragujevcu najavljeno treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija

U Privrednoj komori Srbije – RPK Kragujevac, 18. novembra 2021. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno „Treće Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija“ u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“. Na konferenciji su govorili Predrag Lučić, direktor Privredne komore Srbije – RPK Kragujevac, Goran Mijailović, predsednik Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i dr Zorica Jestrović, direktorka Centra za strna žita, koji kao privredno društvo u vlasništvu Grada Kragujevca pruža logističku i stručnu pomoć lokalnim poljoprivrednim udruženjima.

Kako je istaknuto, voćne rakije su sve traženije i sve popularnije na domaćem, ali i na ino – tržištu, a Srbija i posebno Šumadija imaju veliki potencijal u ovoj proizvodnji. To je, kao poslovnu šansu, do sada prepoznalo 24 proizvođača iz Šumadije. Udruživanjem je poditnut nivo međusobnog poverenja i saradnje članova, a svaka prilika se koristi za novu promociju šumadijskih voćnih rakija, posebno čuvene šljivovice kojoj je Ministarstvo poljoprivrede priznalo geografsku oznaku – „Šumadijska šljivovica“. Sve ove aktivnosti prepoznaje i podržava lokalna samouprava, pa je iz tog razloga Gradska uprava Kragujevca i ovog puta odlučila da finansijski pomogne organizaciju ovog događaja.

Mnoge voćne rakije proizvedene u destilerijama članova Asocijacije već su nagrađivane na festivalima i sajmovima. A, kako je rečeno, vreme je da se one ponovo nađu na ocenjivanju, koje će biti održano u Vinsko-rakijskom habu u Kragujevcu, od 24. Do 28. novembra 2021. godine.

Na ocenjivanje su pozvani svi registrovani proizvođači jakih alkoholnih pića iz cele Srbije, a po prvi put ocenjivaće se sprovesti prema izmenjenim kriterijumima koji su sadržani u Pravilniku o ocenjivanju kvaliteta jakih alkoholnih pića Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“. Po rečima Gorana Mijailovića, predsednika Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, očekuje se više od 100 prijava iz cele Srbije.

Važna novina je da će se nakon prijave, uzorci za ocenjivanje u originalnim pakovanjima preuzimati iz maloprodajnih i ugostiteljskih objekata. Dakle, uzorke, neće dostavljati vlasnici destilerija. Ovakav način uzorkovanja, po rečima organizatora pružiće najobjektivniju sliku o kvalitetu voćnih rakija i najrealniji uvid u kvalitet koji se nalazi na tržištu. Nakon ocenjivanja, najkvalitetnije rakije svrstaće se u prestižnu grupu. Rok za prijavljivanje je 20. Novembar 2021. godine.

Rakije će po prvi put ocenjivati dve nezavisne komisije. Prva ekspertska i druga sastavljena od somelijera, barmena i blogera. Nagrade za najbolje ocenjene voćne rakije biće dodeljene na „DRUGOM ŠUMADIJSKOM FESTIVALU RAKIJE“ koji će se održati 11. Decembra 2021. godine u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar