U Kragujevcu je održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Svim lokalnim samoupravama u Srbiji Republički hidrometeorološki zavod prosledio je upozorenje da se između 12. i 15. maja očekuju obilne padavine. Tim povodom u Kragujevcu je održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Procena trenutnog stanja zaštite infrastrukture na vodotokovima, uspostavljanje celodnevnog monitorniga i analiza sopstvenih snaga i mogućnosti za preduzimanje mera odbrane od poplava bile su teme danas održane vanredne sednice Štaba za vanredne situacije.

Kako je rečeno na sednici Štaba, u poslednje četiri godine, grad Kragujevac i JVP “Srbijavode”, svako u okviru svojih nadležnosti, intenzivno su radili na uređenju i održavanju vodotokova prvog i drugog reda. U četvorogodišnjem periodu grad Kragujevac uložio je značajna sredstva, preko 40 miliona dinara, a ove godine u budžetu grada za te namene predviđeno je 4,7 miliona.

Zahvaljujući radovima na čišćenju i uređenju korita vodotokova drugog reda, od 2015. godine na teritoriji grada prilikom većih padavina nije bilo ozbiljnijih problema.

“Bez obzira na to, neprekidnim dežurstvima i monitoringom, pratiće se situacija na mostovima i rekama, naročito na kritičnim tačkama”, kazao je komandant Štaba i gradonačelnik Radomir Nikolić.

To se pre svega odnosi na stari Železnički most u Ilinoj vodi, zatim u naselju Lekina bara, u ulici Save Kovačevića i naselju Petrovac, gde kišna kanalizacija ne može da primi veliku količinu vode. Pored nasipa, vodostaja i stanja na mostovima, posebno će se nadgledati i klizišta. Mehanizacija je spremna, a na zalihama ima dovoljno džakova sa peskom. Ukoliko dođe do eventualnih poplava, za zbrinjavanje uroženog stanovništa spremna je hala “Šumadija sajma”, odnosno hala “Jezero”.

Prema rečima Zorana Kočovića načelnika Uprave za vanredne situacije MUP – a Srbije, juče je izvršena provera kompletne mehanizacije, a 11 jedinica civilne zaštite sa 650 pripadnika je u stanju pripravnosti. Juče je organizovan i trening odbrane od poplava na terenu sa 47 pripadnika civilne zaštite.

Stanje na branama je, kako se čulo na sednici Štaba, zadovoljavajuće i vodosnabdevanje grada nije i neće biti ugroženo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar