U kragujevačkoj Energetici danas počinje punjenje sistema za daljinsko grejanje

U kragujevačkoj Energetici danas počinje punjenje sistema za daljinsko grejanje i to će trajati desetak dana, tako da se već od 15. septembra očekuju probe i provera sistema koje će trajati do 1. oktobra. To znači da će sistem daljinskog grejanja u Kragujevcu biti spreman i pre zvaničnog početka grejne sezone – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić gostujući u Jutarnjem programu RTS – a.

Ovo je, inače, prva grejna sezona u kojoj će se Kragujevac nakon zamene kotlova na ugalj grejati na gas. Imajući u vidu svetku energetsku krizu, iz predostrožnosti smo još prošle zime odlučili da ostavimo u funkciji kotlove na ugalj. Očekujemo da cela zima prođe sa grejanjem na gas, istakao je Dašić. Ministarstvo rudarstva i enrgetike organizuje redovne sastanke sa predstavnicima lokalnih samouprava na kojima se utvrđuju potrebne količine energenata i alternativni energenti, mogućnost snabdevanja, stanje na tržištu, šta ima, a šta nema na lageru, šta ima u robnim rezervama, tako da se informacije stalno apdejtuju, kako bi cela država bila spremna da pozitivno odgovori na ovu krizu. Moram da pohalim trud i Vlade Srbije i predsednika države koji uspeva da kontroliše energetsku krizu. Očekujem u Kragujevcu celu grejnu sezonu na gas, a ako se nešto nepredviđeno dogodi imamo kotlove na ugalj, poručio je Dašić.

Što se tiče cene daljinskog grejanja, u ovom trenutku ne očekujemo povećanje. Imajući u vidu stanje sa energentima, niko ne zna šta može da se desi na međunarodnom tržištu što se tiče cena. Pratićemo situaciju i shodno tome se i ponašati, dodao je Dašić.

Eneregetika je inače decenijama unazad bila najveći zagađivač vazduha. Postrojenje datira iz 1961. godine i nije imalo odgovarajuću filtraciju dimnih gasova. Aerozagađenje, pepeo i „crni“ sneg konačno odlaze u istoriju.

Pored zamene kotlova na ugalj kotlovima na gas, Kragujevac je doneo i čitav niz odluka u cilju zaštite životne sredine. Jedna od njih stupila je na snagu 1. septembra, a reč je o obavezi investitora da za svaki novoizgrađeni stan ili lokal posade po jedno drvo. Ako zgrada ima 20 stanova, investitor je dužan da posadi 20 stabala, pojasnio je Dašić. Trudimo se da sačuvamo i ovaj grad i Šumadiju za našu decu.

Druga odluka koja počinje da se primenjuje od 1. januara 2023. godine odnosi se na ugradnju filtera na bazi aktivnog uglja za sve ugostiteljske objekte. Time pre svega obezbeđujemo zdraviji vazduh građanima koji žive u neposrednoj blizini restorana, pekara, pečenjara… Ugradnja filtera jeste investicija, nije kapitalna, ali investicija jeste i koštaće. Definitivno mi ne možemo više da izbegavamo da idemo u korak sa svetom i moramo da vodimo računa o našoj životnoj sredini.

Post Author: Milan

Ostavi komentar