U „Fijat plastiku“ danas bez štrajka

Radnici „Fijat plastika” koji su započeli generalni štrajk, danas ne štrajkuju navodeći da je to „gest dobre volje” u susret pregovorima na poziv poslodavca.
Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković rekao je agenciji Beta da je im je poslodavac uputio poziv na pregovore koji su zakazani za sutra u 14 časova.
Radnici fabrike koja proizvodi branike za model automobila „fijat 500L” 12. januara su započeli jednočasovni štrajk upozorenja, a u četvrtak 18. februara, i generalni štrajk zbog smanjenja zarada.
Od poslodavca traće da im se ne umanjuje regres za više od 50 odsto i da naknada za dane plaćenog odsustva bude 65 odsto umesto 60.
Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, smanjenjem zarada za oko 15.000 dinara mesečno radnici Fijat plastik su „kažnjeni” pošto je tamošnji Samostalni sindikat odbio da potpiše „nezakoniti” Kolektivni ugovor i odrekne se prava na štrajk, prenosi Beta.
Zbog obustave rada, u dve smene nema proizvodnje od 360 do 400 branika dnevno.
U štrajku učestvuje 80 od 90 zaposlenih, uključujući i tim lidere, šefove smena i supervizore.
U Štrajkačkom odboru rekli su da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva i očekuju da će se ova obustava rada odraziti na proizvodnju automobila „500L” u sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).
Zaposleni u FCA su prošle sedmice imali samo jedan radni dan i poslati su na plaćeno odsustvo.

Post Author: Milan

Ostavi komentar