U erupciji vulkana Vezuv uništeni Pompeja i Herkulanum

Došlo je 79 godine do erupcije vulkana Vezuv u blizini Napulja. U katastrofalnoj erupciji razoreni su stari rimski gradovi Pompeja i Herkulanum. Grad Pompeja je ispod pepela očuvan i predstavlja jedinstveno arheološko nalazište i autentično svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana od početka prvog veka pre nove ere do početka prvog veka nove ere.

U boju na Šumatovcu 1876 godine, brojno slabija srpska vojska je pod komandom ruskog dobrovoljca, generala Mihaila Grigorjeviča Černjajeva, odbila više snažnih napada turske vojske, predvođene Abdul Kerim-pašom, na Aleksinac. Pretrpevši velike gubitke, Turci su se prebacili na levu obalu Južne Morave i produžili operacije prema Đunisu.

Umro je 1926 godine Rudolf Valentino, američka filmska zvezda s početka ovog veka, inače italijanskog porekla. Proslavio se u nemom filmu ulogama zavodnika, te je i ostao upamćen kao prvi muški seks simbol. Filmovi: „Četiri konjanika Apokalipse“, „Šeik“, „Šeikov sin“, „Dama sa kamelijama“, „Crni orao“…

Ministri Nemačke i Sovjetskog Saveza, Ribentrop i Molotov, potpisali su 1939 godie u Moskvi sporazum o nenapadanju. Sklapanjem svojetsko-nemačkog pakta o nenapadanju, Hitler je dobio odrešene ruke za napad na Poljsku. Nepune dve godine kasnije, Nemačka je prekršila pakt i pre objave rata 22. juna 1941. godine, napala Sovjetski Savez.

Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je 1945 godine Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet „višak“ zemlje i poljoprivredne imovine seljacima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

Počelo je 1958 godine emitovanje beogradskog televizijskog programa. Prvi program beogradske televizije odvijao se paralelno sa održavanjem Drugog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, i emitovan je od 23. avgusta do 2. septembra 1958. godine. Tadašnji program činile su informativne emisije, dokumentarni filmovi, zabavna emisija „Otvorena vrata“ i domaći igrani filmovi.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar