U erupciji vulkana Vezuv razorena Pompeja

Došlo je 79 godine do erupcije vulkana Vezuv u blizini Napulja. U katastrofalnoj erupciji razoreni su stari rimski gradovi Pompeja i Herkulanum. Grad Pompeja je ispod pepela očuvan i predstavlja jedinstveno arheološko nalazište i autentično svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana od početka prvog veka pre nove ere do početka prvog veka nove ere.

U boju na Šumatovcu 1876 godine, brojno slabija srpska vojska je pod komandom ruskog dobrovoljca, generala Mihaila Grigorjeviča Černjajeva, odbila više snažnih napada turske vojske, predvođene Abdul Kerim-pašom, na Aleksinac. Pretrpevši velike gubitke, Turci su se prebacili na levu obalu Južne Morave i produžili operacije prema Đunisu.

Ministri Nemačke i Sovjetskog Saveza, Ribentrop i Molotov, potpisali su 1939 godine u Moskvi sporazum o nenapadanju. Sklapanjem svojetsko-nemačkog pakta o nenapadanju, Hitler je dobio odrešene ruke za napad na Poljsku. Nepune dve godine kasnije, Nemačka je prekršila pakt i pre objave rata 22. juna 1941. godine, napala Sovjetski Savez.

Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je 1945 godine Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet „višak“ zemlje i poljoprivredne imovine seljacima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

Počelo je 1958 godine emitovanje beogradskog televizijskog programa. Prvi program beogradske televizije odvijao se paralelno sa održavanjem Drugog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, i emitovan je od 23. avgusta do 2. septembra 1958. godine. Tadašnji program činile su informativne emisije, dokumentarni filmovi, zabavna emisija „Otvorena vrata“ i domaći igrani filmovi.

U Ekvatorijalnoj Gvineji uhvaćena je 1960 godine najveća žaba na svetu, teška 3,3 kilograma.

Post Author: Milan

Ostavi komentar