U Erdeču oskrnavljene četiri grobnice, otvaran kovčeg pokojnice

Na jednoj porodičnoj grobnici, na starom groblju u Erdeču, nedaleko od Kragujevca, nepoznate osobe su pomerile nadgrobnu ploču, a potom su i otvorile kovčeg davno preminule žene. Na ovom groblju su, inače, u poslednjih nekoliko dana, kako saznajemo, oskrnavljene još četiri grobnice.

Nekoliko očevidaca, koji su se našli na licu mesta, pričaju, za „Novosti“, da su zatekli stravičan prizor. Naime, kovčeg je bio otvoren, a u njemu ispremetan pogrebni pokrov, kao da su počinioci nešto tražili.

Žitelji ovog naselja su u šoku. Većina veruje da je sve ovo „delo“ narkomana, koji se na tom prostoru okupljaju uglavnom noću. U naselju se već godinama prenosi priča da u kasnim noćnim satima na tom groblju iz daljine vide upaljene sveće. Čuje se, navodno, i galama više osoba.

Policija je u ponedeljak izašla na lice mesta i obavila uviđaj i o svemu obavestila nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Kragujevcu. Istraga je u toku i ona bi trebalo da utvrdi ko se i zbog čega usudio na ovakav korak.

– Staro groblje je udaljeno od naselja, pa je ovaj svojevrsni vandalski čin mogao da prođe nezapaženo – kaže sagovornik „Novosti“, iz Erdeča, koji je želeo da ostane anoniman. – Sada se ispredaju razne priče, od toga da je ovo „delo“ pljačkaša grobova do tvrdnje da je u pitanju pir narkomana. Većina veruje da je druga priča verovatnija.

Inače, staro seosko groblje u Erdeču se redovno održava. Nedavno je instaliran i priključak za struju, ali Mesna zajednica, kažu nadležni, nema novca da plati čuvara.

– Porodice preminulih su pre dva dana vratile nadgrobne ploče na mesto – kaže Budimir Milojević, predsednik Saveta MZ Erdeč. – Priča se da su narkomani u grobnicama krili drogu, te da je u jednoj pronađen balon uvijen u neke krpe, koji tu nije položen prilikom sahrane pokojnika.

 

Pišu : Večernje Novosti

Post Author: Milan

Ostavi komentar