U Beogradu potpisan ugovor o stvaranju „Male Antante“

Na današnji dan, 14 avgusta 1457, Gutenbergova štamparija u Majncu izdala je prvu štampanu knjigu u boji. „Majnciški psaltir“ bio je štampan u crvenoj i crnoj boji.Danski fizičar Hans Kristijan Ersted (Christian Oersted), osnivač nauke o elektromagnetizmu, rođen je 14 avgusta 1777. Otkrio je magnetski učinak električne struje i po njemu je nazvana jedinica za jačinu magnetskog polja u elektormagnetskom CGS sistemu (Oe).

Na ostrvu Kodijak pored Aljaske, 14 avgusta 1784 osnovana je prva ruska kolonija. SAD su od Rusije 1867. kupile Aljasku za 7,2 miliona dolara.

U pokušaju da stvori veliki balkanski savez protiv Otomanskog carstva, knez Srbije Mihailo Obrenović sklopio je ugovor sa Grcima 14 avgusta 1867.

1920 – U Beogradu je potpisan ugovor o stvaranju „Male Antante“, vojno-odbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 14 avgusta 1920. Cilj saveza je suprostavljanje  restauraciji Habsburgovaca i revizionističkim težnjama Mađarske posle Prvog svetskog rata. Savezu je 19. avgusta pristupila i Rumunija.

U prvi nacistički koncentracioni logor Dahau, kod Minhena, 14 avgusta 1934 dovedeni su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije je, u Drugom svetskom ratu u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Evrope.

Britanski premijer Vinston Čerčil (Winston Churchill) i predsednik SAD Frenklin Rozevelt (Franklin Roosevelt) potpisali su 14 avgusta 1941 „Atlantsku povelju“, kojom su se založili za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji i da se izjašnjava o teritorijalnim promenama. Ta povelja kasnije je uključena u Povelju UN.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar