Turska priznala autonomiju Srbije i titulu Kneza Milošu Obrenoviću

Kristofor Kolumbo krenuo je 1492 godine iz španske luke Palos na neizvesno putovanje Atlantskim okeanom u nameri da pronađe pomorski put za Indiju, a otkrio je Ameriku. Polazeći od saznanja da je Zemlja okrugla, Kolumbo je smatrao da do Indije, Japana i Kine može stići i ako se ide na zapad, verujući da je taj put kraći. Posle nešto više od mesec dana plovidbe, Kolumbo je ugledao kopno. Bile su to obale Amerike.

Turski sultan Mehmed II je, posle višemesečnih pregovora, hatišerifom priznao 1830 godine autonomiju Srbije, čime su uspostavljeni osnovi srpske nezavisne uprave. Povlastice Srbiji razrađene su u 20 tačaka, uključujući priznanje njene potpune unutrašnje autonomije i potvrđivanje titule kneza Milošu Obrenoviću, s naslednim pravom dinastije Obrenović.

Košarkaški savez Amerike i Nacionalna košarkaška liga spojili su se 1949 godine formirajući NBA ligu (National Basketball Association).

Dan posle zahteva vlade Srbije rukovodstvu Republike Srpske da prihvati mirovni plan Kontakt grupe za BiH, Skupština RS odlučila je 1994 godine da konačnu odluku o tome donese narod na referendumu 27. i 28. avgusta, a sutradan je Jugoslavija zavela sankcije Srbima u Bosni i blokadu na Drini.

Post Author: Milan

Ostavi komentar