Turci zauzeli Petrovaradin

Na današnji dan, 29 jula1526, u pohodu na Ugarsku, turska vojska je posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci su zatim osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta, kod Mohača, potukli vojsku kralja Ljudevita II.

Nemački kompozitor Robert Šuman (Schumann) jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma (Koncert u a-molu za klavir i orkestar, koncerti za klavir i za violončelo, ciklusi solo pesama), umro je 29 jula 1856.

Austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu, počela 29 jula 1878.

Holandski slikar Vinsent van Gog (Vincent van Gogh), dva dana pošto je pokušao samoubistvo, umro 29 jula 1890. Jedan od najcenjenijih umetnika čije je delo presudno uticalo na evropsko slikarstvo u traženju novog likovnog izraza, za života je prodao samo jednu sliku.

1905 – Rođen je Švedski političar Dag Hamaršeld (Hammarskjold), generalni sekretar UN od 1953. do 1961, rođen je 29 jula 1905. Poginuo je u avionskoj nesreći u Africi na jednom od svojih mirovnih putovanja (kongoanska kriza). Posthumno mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

 

Vazdušna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu, počela 29 jula 1940.

Višijevska Francuska i Japan potpisali su 29 jula 1941 sporazum o „zajedničkom protektoratu“ nad Indokinom. Francuska je nastavila upravljanje Indokinom, a Japan je poslao trupe.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar