Turci osvojili Beograd

Turci su 1521 godine pod komandom sultana Sulejmana II, posle dvomesečne opsade, prvi put osvojili Beograd. Potom su silom iselili većinu stanovnika i grad temeljno opljačkali, odnevši u Carigrad mnoge kulturne i istorijske vrednosti.

Turci predvođeni sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, pobedili su 1526 godine u bici kod Mohača Mađare.

Španci su 1533 godine ubili poslednjeg kralj Inka – Atahualpa. Njegova smrt označila je kraj 300 godina stare civilizacije Inka. Visoko u Andima u Peruu, Inke su se bavili pretežno zemljoradnjom. Kultura im je bila na stupnju bakarno-bronzanog doba. Religija se sastojala u obožavanju Sunca, a kalendar je bio urađen na bazi sunčane godine. Ostavili su za sobom mnoge umetničke spomenike, gradili su utvrđenja, palate i hramove, a najveće majstorstvo pokazali su u izradi vaza od pečene zemlje (koje su često imale ljudski oblik i bile kolorisane vrlo živim bojama) i u izradi tkanina i sitnijih predmeta u zlatu.

Na zahtev izbegličke jugoslovenske vlade, koja je to učinila pod pritiskom britanskog premijera Vinstona Čerčila, kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević je 1944 godine u Drugom svetskom ratu oduzeo komandu Draži Mihailoviću i priznao maršala Josipa Broza (Tito) za jedinog vođu jugoslovenskih snaga otpora nacističkom okupatoru.

Sovjetski Savez izveo je 1949 godine probu svoje prve atomske bombe u Kazahstanu. Sovjetski naučnici su za potrebe probe konstruisali mostove, zgrade i razne druge civilne objekte u koje su smestili životinje. Po jačini, ova eksplozija bila je jednaka prvoj američkoj atomskoj eksploziji nazvanoj „Trinity“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar