Tribina “Vrste nasilja nad starijima“ u Kutku za kvalitetnije starenje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, gradsko udruženje penzionera u saradnji sa GO Crveni krst i Komisijom za pružanje podrške za unapređenje i zaštitu starijih lica na teritoriji grada Kragujevca, u Kutku za kvalitetnije starenje, organizovali su tribinu na temu Vrste nasilja nad starim licima.

Grad Kragujevac zahvaljujući promišljenom planiranju, još 2008. godini potpisao je protokol o intersektorkoj zaštiti sa civilnim sektorom, Crvenim krstom, Centrom za socijalni rad, Centru Kneginja Ljubica, a odnedavno je formirana i Komisija za pružanje podrške za unapređenje i zaštitu starijih lica na teritoriji grada Kragujevca. Osim toga, grad i kroz zdravstvenu zaštitu i kroz sistem socijalne zaštite u velikoj meri pruža podršku najstarijim sugrađanima u cilju unapređenja njihovog položaja i to razvijanjem brojnih povoljnosti i usluga. Da bi se u pravom smilu sprečilo nasilje, starija lica bi trebalo da budu informisana o vrstama nasilja, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Nakon uvodnog obraćanja predsednice veća Kutka za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac, Milke Ignjatović i predsednika Komisije Ratka Tomaševića, učesnicima tribine na temu vrste nasilja nad starijima govorila je Nevenka Bogdanović, sekretar GO CK Kragujevac, psiholog i psihoterapeut.

Uz učešće predstavnika svih resornih zdravstvenih i institucija socijalne zaštite, ovom tribinom ćemo pokušati da evidentiramo uzroke ali i damo neka rešenja, predloge  kako prevazići takve odnose i unaprediti bezbednost na svim nivoima, kaže Ratko Tomašević, predsednik Udruženja i član Komisije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar