Tribina o prevenciji bolesti zavisnosti od igara na sreću

Zdrave granice zdrava igra“ bila je tema tribine koja je juče održana u sali Skupštine grada u organizaciji Asocijacije gejming operatera Srbije AGOS. O prevenciji bolesti zavisnosti od igara na sreću govorio je prim. dr Ivica Mladenović, specijalista psihijatrije, subspecijalista bolesti zavisnosti, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Beogradu. U ime organizatora učesnike tribine pozdravio je Dragan Škrbić, istaknuti sportista i reprezentativac, predsednik Asocijacije gejming operatera Srbije AGOS, a u ime domaćina, grada Kragujevca, Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Hteo bih da izrazim svoje zadovoljstvo zbog nacionalnog projekta koji je pokrenulo udruženje AGOS, koji će biti započet nizom tribina u većim gradovima. Odlučili smo se da započnemo ovu priču upravo iz srca Šumadije, iz Kragujevca. Poenta ove priče je da se skrene pažnja na problem zavisnosti od kockanja, na njenu rasprostranjenost, i s obzirom na to da je reč o legalnoj aktivnosti, vidimo šta društvo može da preduzme po tom pitanju, odnosno činioci socijalne, zdravstvene zaštite. A da bi se išta preduzelo treba prvo obavestiti javnost, građanstvo, medije, stručnjake, kako se zapravo manifestuje zavisnost od kockanja. Problem je u tome što je mali broj profesionalaca bavi ovom temom i što sistem nije senzibilisan na ovaj problem – kazao je prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Inače, zavisnost od igara na sreću je poremećaj koji je u porastu i prema Batutovim istraživanjima, u Srbiji postoji između 50 000 – 100 000 ljudi kojima je potreban neki vid tretmana.

Dragan Škrbić, istaknuti sportista i reprezentativac, predsednik Asocijacije gejming operatera Srbije AGOS zahvalio se gradu Kragujevcu kao domaćinu prve tribine i istakao da je veoma važno da ovakve teme imaju kontinuitet i da se o njima javno govori.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu grada Kragujevca istakla je da je veoma važno ono o čemu je doktor Mladenović govorio na današnjoj tribini, aa to je kako prepoznati problem sa zavisnošću od kockanja u porodici, kako pružiti podršku u ranoj fazi kada je moguće uticati na mlade ljude i kojim institucijama se obratiti za pomoć.

AGOS pruža mogućnost ljudima da ako prepoznaju simptome zavisnosti kod sebe ili bliskih osoba pozovu Help lajn 0800 301 302 ili da se pismenim putem obrate dr Mladenoviću i stručnom timu kako bi im bila ukazana pomoć i podrška.

Post Author: Milan

Ostavi komentar