Tehnička podrška za pripremu projekata ROMACTED programa

U okviru druge faze ROMACTED programa, za članove Institucionalne radne grupe grada Kragujevca održana je radionica tehničke podrške za pripremu projekata.

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, istakla je da je Grad Kragujevac kao odgovorna lokalna samouprava veoma posvećen socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja. Radionici su prisustvovali Ivan Radulović, glavni gradski urbanista i Zoran Todorović, koordinator za romska pitanja.

Veoma uspešno smo završili prvi ciklus, a danas je pred nama zadatak tehničke podrške za pisanje projekata u okviru operativnog plana koji je usvojila Institucionalna radna grupa našeg grada koju čine predstavnici civilnog sektora i institucija, rekla je dr Damnjanović.

Odredićemo prioritete kako bismo konkurisali za novi set grantova u naredne tri godine. To su mali grantovi visine od pet do šest hiljada evra i određuju se prioriteti koji su dostižni i realni. Bili bismo veoma zadovoljni ako bismo svake godine realizovali od tri do pet grantova.

Ovo je značajna radionica s obzirom na to da se u naredne dve nedelje očekuje raspisivanje javnih poziva, kazala je dr Damnjanović.

Romska zajednica je kao prioritete izdvojila oblast stanovanja – legalizaciju i postupke vezane za ozakonjenje, osnivanje Romskog kulturnog centra, postojanje jedne radio ili televizijske emisije posvećene Romima. Romskoj zajednici su veoma važne tradicionalne aktivnosti koje Grad već podržava, poput negovanja romskog jezika, tradicije i kulture, kao i podrška prevenciji osipanja iz obrazovnog sistema i druge.

Trogodišnji ROMACTED program podržava Savet Evrope. Cilj projektnog ciklusa druge faze Programa je dobro upravljanje i osnaživanje Roma na nivou lokalne zajednice.

Post Author: Milan

Ostavi komentar