Svetski dan srca

Danas se u Kragujevcu obeležava Svetski dan srca, a centralna manifestacija organizovaće se na više punktova u gradu, od 11.55 do 13.55 sati i u okviru nje su predviđena merenja visine krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, skrining na kardiovaskularne bolesti, saveti lekara uz podelu zdravstveno-vaspitnog materijala
Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ukaže na ovaj veliki javnozdravstveni problem i da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti kod 17,5 miliona ljudi svake godine, što čini 30 odsto od ukupnog mortaliteta. Procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca“, naglašavajući značaj zdravih stilova života, kao i značaj prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.
Najava zdravstveno-vaspitnih aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana srca:
11.55 do 13.55 sati – Centralna manifestacija na više punktova u gradu (merenje visine krvnog pritiska, merenje nivoa šećera u krvi, skrining na kardiovaskularne bolesti, saveti lekara uz podelu zdravstveno-vaspitnog materijala):
Pešačka zona – (IZJZ Kragujevac, Dom zdravlja Kragujevac, Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti)
Ispred Skupštine grada – Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac
U Javno-komunalnom preduzeću Gradska tržnica na Aerodromu – ZZZR Zastava i Benu apoteka
Apoteka Kragujevac na punktovima – 1. maj, 29. novembar i Avala
Narodna kuhinja Crvenog krsta Kragujevac, MZ Sunčani breg, MZ Filip Kljajić, MZ Stanovo, MZ Bagremar i MZ Korićani
Sugrađanima kojima se utvrdi povećan rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti biće upućeni na dalju dijagnostiku.

Post Author: Milan

Ostavi komentar