Svetski dan pozorišta sa spuštenim zavesama

Teatri širom sveta dočekuju bez publike Svetski dan pozorišta, 27. mart, a dok su zavese spuštene, pozorišne kuće sve više sele predstave u virtuelno okruženje, pokušavajući da održe duh i olakšaju svima period neophodne izolacije u borbi protiv koronavirusa. Uprkos nezapamćenoj virusnoj pošasti, koja je blokirala svet, Međunarodni pozorišni institut i ovoga puta šalje tradicionalnu poruku povodom Svetskog dana pozorišta, pozivajući pozorišta da u ovom teškom trenutku dele svoje glasove ljubavi, ohrabrenja i podrške svim ljudima, kao i da iskoriste kreativnost i pozitivnu energiju da uliju svetlost u mrak…

S obzirom na pandemiju koronavirusa, poruka povodom Svetskog dana pozorišta, koju je ovoga puta napisao čuveni pakistanski dramaturg Šahid Nadim (Shadid Nadeem), biće čitana virtuelno – umesto pred publikom uživo. Iako je Nadimova poruka nastala pre kulminacije koronavirusa u Evropi i SAD, njegovo uverenje da pozorište ima plemenitu ulogu da ispuni čovečanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iznad ambisa i više je nego aktuelno.

U tekstu “Pozorište kao svetilište”, Nadim je podsetio na istorijat pozorišta Ajoka, koje je osnovao sa svojom suprugom, pozorišnom rediteljkom, glumicom i feministkinjom Madihom Gunar (1956-2018), a kroz tu priču konstatovao je da čitava planeta tone u svu dublju katastrofu i da joj je potrebno nadahnuće duhovnom snagom, koje može da pruži upravo pozorišna umetnost.

Nadim se, između ostalog, prisetio se i jedne situacije tokom turneje Pozorišta Ajoka indijskim delom Pandžaba 2004. godine, kada je jedan stariji čovek prišao glumcu i zamolio ga da blagoslovi njegovog bolesnog unuka. Glumac mu je odgovorio da on nije veliki sufistički pesnik Bale Šah (1680-1757), već ga samo igra u predstavi, ali je uslišio starčevu molbu. Starac mu je zahvalio i rekao mu da on nije glumac, već reinkarnacija Bale Šaha, odnosno avatar (prema hinduističkoj kulturi, reinkarnacija ili zemaljska predstava božanskog učitelja).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar