Svetski dan leptira

Danas se obeležava Svetski dan leptira, insekata koji svojom lepotom zadivljuju svet. Ime leptir nastalo je od latinske reči Lepidoptera i znači krilo sa ljuspicama. Neke vrste naseljavaju planetu toliko dugo, da je nemoguće zamisliti današnji svet bez njih. Zbog podizanja svesti o njihovom očuvanju , 28 maj označen je kao Svetski dan leptira.

Leptiri mogu da vide crvenu, žutu i zelenu boju. Lete brzinom od 20 kilometara na čas, ali ne mogu da lete ukoliko im temperatura tela nije iznad 30 stepeni C.  Do sada je otkriveno više od 150 hiljada vrsta leptira.

Krila leptira su prozirna. Sastavljena su od proteina zvanog hitin koji je prekriven mrljama koje reflektuju različite boje. Kako leptiri stare, tako se mrlje gube i krila postaju prozirnija

S obzirom da su pri dnu lanca ishrane,  leptiri koriste razne taktike za preživljavanje. Neki leptiri koriste kamuflažu, dok neki iskazuju svoje jake boje kako bi uplašili predatore. Neki leptiri koji nisu otrovni imitiraju šare svojih otrovnih rođaka pa tim  izbegavaju predatore.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar