Svetski dan deteta

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.

Povodom Svetskog dana deteta, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu biće organizovana Dečja sednica na kojoj će deca postavljati pitanja državnim funkcionerima i poslanicima.

Zаmenicа zаštitnikа grаđаnа zа prаvа detetа i rodnu rаvnoprаvnost Gordаnа Stevаnović čestitаlа je deci 20. novembаr, Svetski dаn detetа, uz poruku dа su prаvа detetа neotuđivi deo univerzаlnih ljudskih prаvа o kojimа se ne sme i ne može pregovаrаti.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom. Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.“Majke i očevi, nastavnici, zdravstveni radnici, lideri vlada država i aktivisti za građanska prava, predstavnici verskih zajednica, biznismeni i medijski radnici, ali sama deca mogu da imaju značajnu ulogu u stvaranju relevantnog Svetskog dana deteta za njihova društva, zajednice i države“, navedeno je u saopštenju UN povodom Dana deteta.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar