Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila 24. mart  Svetskim danom borbe protiv tuberkuloze kako bi upozorila na važnost prevncije te bolesti, od koje u svetu umire između tri i četiri miliona ljudi. Namera je da se skrene pažnja javnosti da se i danas tuberkuloza javlja epidemijski u većem delu sveta.

Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik SAD i Evrope. A, onda 24. marta 1882. godine dr Robert Koh je objavio svoje otkriće: bacil tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis. U to vreme, ovo je predstavljalo najznačajniji korak u konrtoli epidemije i suzbijanju ove, tada veoma smrtonosne bolesti. Tek 1946. godine je omogućeno adekvatno lečenje otkrićem antibiotika.

Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze.Srbija je zemlja sa srednjom stopom i ide se ka tome da uskoro bude zemlja sa niskom stopom oboljevanja i umiranja, a cilj zdravstvene službe je dase one ujednače, odnosno da svuda budu niske.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bacil TBC. Reč je o kapljičnoj infekciji koja se prenosi kapljičnim putem, tj. vazduhom, kašljanjem, kijanjem, govorom. Ako zdrava osoba dođe u kontakt s kapljicama obolele osobe, i ona tada postaje zaražena.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar