Svetski dan autizma

U Kragujevcu je u skladu sa epidemiološkim merama obeležen Svetski dan autizma. Datum ustanovljen 18. decembra 2007. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija  s namerom podizanja svesti o problemima sa kojima se suočavaju deca, mladi, starije osobe sa autizmom i njihove porodice, o potrebi da se uključe u društvenu zajednicu, da se školuju i zapošljavaju.

Kroz rad udruženja, njihove aktivnosti i angažovanja, vidljivost potreba i podrška osobama sa autizmom iz godine u godinu je sve veća i u skladu s tim svest naših sugrađana o tome je na visokom nivou. Mi živimo zajedno, kroz projekte uključeni su u brojne aktivnosti, prepoznatljivi su i izašli iz stigme i diskriminacije, kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Pored podrške lokalne samouprave za godišnje projektne aktivnosti, u saradnji sa udruženjem otvorena je medicinska soba za osobe sa autizmom radi simulacije lekarskih pregleda. U saradnji sa udruženjem Sveti Vasilije Veliki iz Maršića  realizovan je kamp životnih veština za podršku osobama sa autizmom ali i njihovim porodicama. Zahvaljujući tom projektu ove osobe su našle svoj kutak jer svaka aktivnost  usmerena je na to da pokaže da osobe sa autizmom mogu da rade i da se uključe u zajednicu.  Radi razvijanja takvog servisa podrške u  planu je otvaranje regionalnog radnog centra koji u našoj zemlji još uvek nije razvijen kao u ostalim evropskim zemljama. Ovogodišnja kampanja Svetskog dana autizma jeste sa takvim motoom ’’Mogu da učim mogu da radim’’ i uz ljubav i podršku  porodice i šire društvene zajednice, uz postojanje različitih usluga iz oblasti socijalne zaštite, osobe sa bilo kojim oblikom autizma mogu da funkcionišu, žive i rade– dodala je dr Gordana Damnjanović.

Svetski dan osoba sa autizmom  ove godine Autizam Evrope promoviše motoom  ’’Mogu da učim mogu da radim’’ i tokom godine sprovodimo aktivnosti sa tom temom, kaže Danijela Nešović, predsednica UO Udruženja za pomoć osobama sa autizmom. Grad Kragujevac sa svim značajnim institucijama i ustanovama iz godine u godinu pruža snažnu podršku a to svakome od nas znači. Problem koje nosi autizam nije problem samo te osobe već čitave njene porodice. U pandemiji je položaj znatno teži jer osim uvedene izolacije početkom vanrednog stanja, osobe sa autizmom i članovi njihovih porodica su mnogo ranije ušle u takav život. Udruženje je tu da pruži podršku, razumevanje, nadu porodici i da je osnaži kako bismo svi mogli da nastavimo dalje a same porodice očuvale mentalno zdravlje – istakla je Nešović.

Povodom Svetskog dana autizma u Kragujevcu brojne kulturno-istorijske znamenitosti i zgrade institucija prva dva dana aprila osvetljene su plavom bojom čime je grad uključen u  svetsku kampanju podrške osobama sa autizmom.  Na ovaj simboličan način Kragujevac šalje poruku o tome koliko je važno da prihvatimo razlike i pomognemo onima kojima je to potrebno.

Post Author: Milan

Ostavi komentar