Svetosavska akademija u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Bogosluženjem Njegovog preosveštenstva vladike šumadijskog gospodina Jovana sa sveštenstvom Eparhije šumadijske uz osvećenje i rezanje slavskog kolača i Svečanom akademijom u sali Prve kragujevačke gimnazije obeležena je školska slava, Sveti Sava.

Svečanosti je u ime Grada Kragujevca prisustvovao Miroslav Petrašinović, član Privremenog organa, istakavši da je Sveti Sava nepresušna tema, nikada do kraja ispričana. Vekovima pričamo o njemu, ali nikako da ispričamo sve ono što je bitno za njegov život i njegovu ličnost. Uvek je teže opisati biografiju jednoga čoveka nego određeni događaj. I plemić, i princ, i monah, i patrijarh, sve to je bio Sveti Sava i sve to govori o njegovoj veličini, njegovom liku i delu, kao i načinu da u sebi jednom skupi sve ono vezano za svetovnu, ali i duhovnu vlast. Na temeljima koje je on uspostavio kasnije se razvijala srpska država i stvarala dobre osnove za dalji prosperitet i rast, kazao je Petrašinović.

U ime direktorke, profesora i učenika Prve kragujevčke gimnazije, goste je pozdravila Sanela Ristić Ranković, nastavnik filozofije i istakla da čitav kolektiv danas ima dodatni razlog za slavlje budući da je njihova škola dobitnik Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Direktorka škole, Slavica Marković, danas u Vladi Republike Srbije prima Svetosavsku nagradu i prisustvuje Svetosavskoj akademiji u Beogradu na kojoj će biti predstavljeni svi nagrađeni, naglasila je Ristić Ranković. Govoreći o životu i delu Svetog Save, ona je podsetila da su Srbi su u njegovom liku tražili svoje izvorište, ali i svoju budućnost. Poruke koje je Sava ostavio su svevremene, a to su njegova svestranost, učenost, posvećenost nauci, poštovanje reda i kanona, kosmopolitizam, diplomatske veštine, mudrost, dok su sećanja formirala brojne duhovne i materijalne vrednosti koje su temelj autentičnog kulturnog ambijenta i identiteta našeg naroda.

Akademija je završena uručenjem nagrada najuspešnijim učenicima na literarnom konkursu na temu Svetosavlja iz fonda ’’Petronijević’’, fonda ’’Radomir Putnik’’ i za postignute rezultate u oblasti geometrije iz fonda’’Slavica Jevtić’’.

Post Author: Milan

Ostavi komentar