Svečano otvoren 18. Šumadijski sajam poljoprivrede

Na Šumadija sajmu, danas je svečano otvoren 18. Šumadijski sajam poljoprivrede u prisustvu gradonačelnika Nikole Dašića, predstavnika grada, Privredne komore, Ambasade Mađarske, brojnih izlagača i gostiju. Sajam je otvorio Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ono što je danas najtraženije u celom svetu, pored energenata, jeste hrana. Srbija je upravo zahvaljujući svojoj poljoprivredi nezavisna zato što može da proizvede dovoljno hrane za potrebe svojih građana. U tome dolazi do izražaja značaj srpskih poljoprivrednika, šumadijskih domaćina, koji znaju kako, samo treba da im pomognemo.

Grad Kragujevac je prošle i ove godine znatno uvećao sredstva namenjena poljoprivredi i činiće to i ubuduće jer se mi držimo one stare mudrosti da „nema bogatog grada bez bogatog sela“. Ali to nije jedina pozicija sa koje ulažemo u selo i razvoj poljoprivrede. Mislim da su svi Kragujevčani svesni toga da se naše JKP „Šumadija“ sa svim raspoloživim resursima nonstop nalazi na seoskom području. Kilometri puteva u selima su već urađeni, a do onih sela do kojih nismo stigli, stićićemo veoma brzo. Nemamo pauzu, osim u najhladnijim mesecima – kazao je gradonačelnik Dašić.

Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izrazio je zadovoljstvo što je ova manifestacija dostigla punoletstvo i zrelost, što su postavljeni zdravi temelji, pa u budućnosti očekuje da ona samo raste. Ova godina je bila teška za naše poljoprivrednike i zbog toga su veoma značajni podsticaji i lokalne samouprave i resornog ministarstva.

Ove godine je za subvencije bilo dostupno 50, 6 milijardi dinara. To su značajna sredstva, ali istovremeno, sa ovog mesta, odgovorno mogu da kažem da naši poljoprivrednici zaslužuju još snažniju podršku. Očekujem da će nova Vlada koja je pred formiranjem pružiti značajniju podršku našim poljoprivrednicima kako bi im ova divna mehanizacija koja je ovde izložena, bila dostupnija. Svesni smo da razvoja poljoprivrede ne može da bude bez značajnijih investicija i ulaganja u savremenu mehanizaciju ali i u savremena znanja – kazao je Radošević.

Direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn istakao je je da su pred nama četiri veoma bogata i sadržajna sajamska dana sa više od 100 izlagača.

Ovo je jedan od tradicionalno najposećenijih sajmova, kojom Šumadija sajam otvara novu sezonu sajamskih manifestacija.Štajn se zahvalio Gradu Kragujevcu kao pokrovitelju sajma, stalnim izlagačima i onima koji ove godine prvi put izlažu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar