Svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji svaka osma

Svetski dan borbe protiv dijabetesa širom sveta tradicionalno se obeležava 14. novembra. U Kragujevcu je ove godine u sklopu projekta „Otvori plavi krug“, u duhu edukacije i sporta organizovana besplatna dvomesečna škola nordijskog hodanja u kojoj je učešće uzelo više od više od 30 polaznika,

U okviru besplatne škole nordijskog hodanja članovi su kroz fizičku aktivnost i edukaciju imali završni trening posvećen prevenciji i borbi protiv dijabetesa u urbanim sredinama.

Nordijsko hodanje je izazvalo veliko interesovanje naših sugrađana. Posle više od dvadeset treninga na otvorenom i izleta po okolini Kragujevca, članovi su stekli osnovna znanja i bili fizički aktivni, što je jedna od najvažnijih mera osoba sa dijabetesom. Ovo novo iskustvo i omogućilo je i da se upoznamo, razmenimo iskustva i stvorimo uspomene koje ćemo pamtiti celog života, izjavio je Borko Marinković, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac.

Šećerna bolest, jedna je od vodećih nezaraznih bolesti širom sveta i ozbiljan je problem današnjice kako za obolele tako i za njihovu porodicu i društvo u celini. Veliki broj obolelih ni ne zna da je obolelo i zbog toga je prepoznavanje dijabetesa jedna od najvažnijih stvari kojima treba da se bavi zdravstveni sistem i kroz akcije ovog tipa poveća društvena svest o dijabetesu, rekla je prof. dr Aleksandar Đukić, načelnik Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKC Kragujevac.

Uz podršku kragujevačkog Instituta za javno zdravlje održano je i edukativno predavanje o dijabetesu i važnosti njegove prevencije. Prema podacima Međunarodne dijabetes federacije procenjuje se da u svetu trenutno 537 miliona osoba ima dijabetes, a ono što je zabrinjavajuće je to što je primetan rast obolelih, zbog čega se smatra da je dijabetes pandemija 21. veka. Podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“ Srbiju su svrstali u grupu zemalja sa visokom stopom obolelih u Evropi koja broji oko 770.000 osoba sa dijabetesom. U proseku svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji svaka osma.

Više informacija o zajednici „Otvori plavi krug“ možete pronaći na otvoriplavikrug.rs.

Post Author: Milan

Ostavi komentar