“Šumadijska šljivovica” sertifikovana kao oznaka geografskog porekla

“Šumadijska šljivovica” oznaka je geografskog porekla koju je početkom avgusta posle dvogodišnje sertifikacije uspela da dobije Asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”, rečeno je na promociji sertifikata u Beogradu.

U Asocijaciji je 19 registrovanih proizvođača iz Šumadijskog okruga koji su uz podršku gradova i opština, ali i donaciju švajcarske organizacije SDC uspeli da za svoj proizvod izbore oznaku geografskog porekla.

Proizvodnja “Šumadijske šljivovice” počela je pre 15 dana ali će, pošto prema sertifikatu mora da odleži bar 18 meseci, na tržištu biti 2021. godine.

Predsednik Asocijacije Goran Mijailović istakao je da je ovo prvo rešenje o priznavanju geografske oznake po novom zakonu koji je usaglašen s propisima EU.

“Šumadijska šljivovica je jedna rakija i svaka destilerija radi jednu vrstu rakije za sada, a za nas je bitno da ćemo preko sertifikata imati lakši izvoz rakije jer za proizvode s geografskim poreklom u EU nema carinskih barijera ni kvota”, rekao je Mijailović i dodao da su ti proizvodi u Evropi i skuplji.

Kako je objasnio, svi potrošači biće sigurni u recepturu i kvalitet proizvodnje, jer je proizvodnja pod kontrolom Akreditacionog tela Srbije preko laboratorije “Jugoinspekta”.

Direktor Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović kaže da oznaka geografskog porekla treba da predstavlja ozbiljan iskorak u smislu pozicioniranja šumadijske rakije na nacionalnom, regionalnom i globalnom tržištu.

“Da bi do toga i došlo, neophodna nam je ozbiljna podrška koju može da pruži samo država u smislu odgovarajućih fondova koji bi pomogli naše proizvođače koji već proizvode u registrovanim destilerijama, kao i one koji razmišljaju o tome”, rekao je Popović.

On je dodao da je ozbiljno ograničenje za tržišni plasman što se samo 25 odsto rakije proizvede u registrovanim destilerijama.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić prilikom promocije ovog sertifikata rekla je da je sigurna da se najbolje na svetu šljivovica proizvodi u Šumadiji.

“Lično mislim da je to najupečatljiviji proizvod sa područja Šumadije, i sada će se ograditi na surovom tržištu od mase serijskih proizvoda slične vrste – napravićemo brend”, rekla je ona, i dodala da će na taj način “Šumadijska šljivovica” dobiti posebnu vrednost.

Proizvođači rakije očekuju da će dobijanje oznake geografskog porekla pomoći i razvoju turizma a posetioci će biti sigurni u “Šumadijsku šljivovicu”.

Kako se ova rakija pravi od šljiva samo iz Šumadije, računaju da će uspešna sertifikacija omogućiti i dalji razvoj voćarstva kao i da će doprineti povećanju zasada autohtone sorte “crvena ranka”.

Post Author: Milan

Ostavi komentar