Stigla „Huawei“ oprema za Kragujevac

Oprema kompanije Huavej, u vrednosti od dva miliona dolara, koju je Kina donirala Kragujevcu za Gradski data centar u Kragujevcu stigla je na carinu, potvrdio je u izjavi zvaničnom sajtu kragujevačke gradske uprave Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i Pametan grad.

„Do kraja meseca ili početkom oktobra, nakon carinjenja očekuje se da oprema stigne u Kragujevac i odmah krećemo sa implementacijom i primarnog i „rikaveri“ sajta. Time se postavljaju temelji u digitalizaciji grada Kragujevca što predstavlja osnovu za razvoj Pametnog grada “ rekao je Danilo Savić.

Lokalna samouprava će imati svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. U primarnom Data centru na jednom mestu biće smešteni i čuvani podaci svih građana Kragujevca, gradske uprave, svih javnih preduzeća i ustanova koje su u nadležnosti grada, a sve to obezbediće sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga.

„To znači da će se stvoriti infrastruktura za smeštanje velikih podataka koje ćemo moći da koristimo za razvoj veštačke inteligencije i razvoj pametnog grada radi bezbednijeg i kvalitetnijeg života građana“ istakao je Savić.

„Proces digitalizacije do sada je, u Kragujevcu, najviše implementiran u oblasti javnog prevoza, uvođenjem eKg kartica i autobusa opremljenih video nadzorom, te brojača saobraćaja, zatim uspostavljanjem video-nadzora na autobuskim stajalištima i postavljanjem Wifi mreže. Instalacijom i puštanjem u rad Data centra stvoriće se, kapaciteti za postavljanje senzora za merenje buke, rasvete, zagađenosti vazduha i slično, sve ono što koncept Pametnog grada podrazumeva“ smatra Savić.

Radovi na izgradnji data centra treba da budu završeni početkom jula sledeće godine.

Izvor : Danas

Post Author: Milan

Ostavi komentar