Stefan Nemanjić zvani Prvovenčani krunisan za kralja, rođen Đura Jakšić

Prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića krunisao je 1217 godine njegov brat monah Sava, koji je dve godine kasnije postao prvi srpski arhiepiskop. Svečanom činu krunisanja – posle kojeg je Stefan nazvan Prvovenčani – prisustvovali su svi srpski vlastelini i crkveni velikodostojnici.

Prvi put je 1786 godine osvojen vrh Mon Blan.

Napoleon Bonaparta prognan je 1815 godine na ostrvo Sveta Jelena.

Rođen je 1832 godine srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (sadašnji Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Nemirnog, slobodoljubivog i buntovnog duha, često je proganjan i otpuštan iz službe. Strastan, plahovite mašte i plamenih emocija, buntovan i slobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Njegove pesme „Na Liparu“, „Ponoć“, „Mila“, „Otadžbina“, „Ja sam stena“, „Noć u Gornjaku“, „Padajte braćo“ – predstavljaju vrhunske domete srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima „Seoba Srbalja“, „Jelisaveta, knjeginja crnogorska“ i „Stanoje Glavaš“ i oko 40 pripovedaka.

Na Kosmaju je 1941 godine u Drugom svetskom ratu iz zasede ubijen srpski revolucionar Branko Krsmanović, španski borac, član Glavnog štaba narodnooslobodilačkog pokreta Srbije i organizator prvih partizanskih jedinica u Šumadiji. Studirao je u Beogradu i Pragu, odakle je kao dobrovoljac otišao u Španiju. Preživeo je ranjavanje u Španskom građanskom ratu, gde je bio politički komesar Protivtenkovske baterije formirane od jugoslovenskih dobrovoljaca. Posmrtno je proglašen narodnim herojem.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar