Srušio se avion JAT-a iznad Čehoslovačke, preživela stjuardesa Vesna Vulović

Potpisan je 1699 godine Karlovački mir, kojim je posle 16 godina okončan austrijsko-turski rat. Mirom koji su u Sremskim Karlovcima s Otomanskim carstvom sklopile Austrija, Rusija, Poljska i Venecija, Turci su izgubili Ugarsku, Slavoniju, Liku i Baniju, zadržavši preko Save samo Banat i deo Srema do Mitrovice. Venecija je dobila srednju Dalmaciju, Boku Kotorsku do Risna i Moreju (Peloponez).

U Južnoj Afrrici pronađen je 1905 godine dijamant od 3.106 karata, nazvan „Cullinan“. To je bio najveći dijamant do tada pronađen. Ovaj dijamant isekao je Joseph Asscher na 106 manjih dijamanata procenjenih na milione dolara. Najveći od njih, „Zvezda Afrike 1“, od čak 530 karata, predstavlja najveći obrađeni dijamant na svetu. Južnoafrička provincija Transval odlučila je da ovaj dragi kamen, zajedno sa manjim, „Zvezda Afrike 2“, pokloni britanskom kralju Edvardu VII.

Petrograd je 1924 godine promenio ime u Lenjingrad. Posle prestonice Moskve, to je najznačajniji ruski grad i verovatno jedan od najlepših gradova na svetu, smešten na ušću Neve u Finski zaliv. Grad je osnovao 1703. godine car Petar Veliki i prvobitno se zvao Sankt Petersburg, kako se zove i danas.

Počelo je 1939 godine snimanje filma „Prohujalo sa vihorom“.

Iznad Čehoslovačke je, posle eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT-a „DC-9“ na liniji Kopenhagen-Beograd. Poginulo je 26 putnika i članova posade, a preživela je jedino stjuardesa Vesna Vulović, koja je pala sa 10.160 metara visine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar