Srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić u Skoplju je krunisan za cara

Srpski kralj Dušan Stefan Nemanjić u Skoplju je 1346 godine na Vaskrs krunisan za cara Srba, Grka i Arbanasa. Istovremeno je proglašena Srpska patrijaršija s prvim srpskim patrijarhom Joanikijem. Bio je to period najvećeg ekonomskog, vojnog, političkog i kulturnog uspona srpske feudalne države, koja je teritorijalno bila veća nego ikad – sem zemalja ranije srpske kraljevine, obuhvatala je Mačvu, Zahumlje, sadašnju Albaniju, Epir, Tesaliju, Akarnaniju, Etoliju i svu Makedoniju do Hristopolja (Kavala), izuzev Soluna. Država je počivala na načelu zakonitosti – prema Dušanovom zakoniku, usvojenom 1349. i dopunjenom 1354. – zakon je jači i od suprotne volje vladara. Prerana smrt 1355. sprečila je cara Dušana da stvori državu koja bi zamenila Romejsko (Vizantijsko) carstvo, oslabljeno turskom najezdom, čiju je opasnost car Dušan najbolje osetio, te pokušao da sa zemljama Zapada organizuje zajedničku odbranu, što je osujećeno, najviše zbog surevnjivosti ugarskih kraljeva.

San Salvador uništen je 1854 godine u snažnom zemljotresu.

Rođen je 1889 godine Čarli Čaplin, glumac, scenarista, reditelj i kompozitor. Karijeru je otpočeo u putujućim cirkusima Engleske, a na filmu se prvi put pojavio u SAD-u, snimajući kratke šale za kompaniju „Kiston“. Ubrzo stvara lik Šarla, skitnice punog osećanja i dobrote. Glavni filmovi: „Idila u polju“, „Mirna ulica“, „Svetlosti velegrada“, „Veliki diktator“…

V.I. Lenjin vraća se 1917 godine u Rusiju kako bi otpočeo boljševičku revoluciju.

Beograd je 1944 godine u Drugom svetskom ratu, na pravoslavni Vaskrs, u skladu sa odobrenjem Josipa Broza, bombardovala saveznička američka i britanska avijacija, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u koje su Nemci bili smestili administraciju. U napadu je učestvovalo 130 bombardera, a sutradan ih je bilo bezmalo 600. Bombe su bacane po sistemu „tepih“, široko zahvatajući stambene četvrti, pa je poginulo najmanje 1.160 civila – šest puta više nego okupatorskih vojnika.

Košarkaši beogradskog „Partizana“ u Istanbulu su 1992 godine prvaci Evrope pobedom nad „Žoventutom“ iz Barselone (kod nas poznatim kao „Huventud“) rezultatom 71:70 (40:34).

Post Author: Milan

Ostavi komentar