Srpska vojska izvojevala pobedu na Bregalnici

Na današnji dan, 9 jula 1441, umro je flamanski slikar Jan van Ajk. Prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.

Španski konkvistador Ernan Kortes iskrcao se 9 jula 1519 na obalu Meksičkog zaliva, gde je osnovao grad Vera Kruz i počeo osvajanje Meksika koje je završio 1521. godine uništenjem carstva Asteka.

Rimsko-nemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi veroispovesti u Češkoj 9 jula 1609.

Ruski car Petar III Fjodorovič Romanov, nekoliko meseci nakon što je preuzeo presto, abdicirao 9 jula 1762. Car je potom uhapšen i ubijen po naredbi njegove supruge, buduće carice Katarine II Aleksejevne, poznate kao Katarina Velika.

Prvi teniski turnir u Vimbldonu održan 9 jula 1877.

Pobedom srpske vojske nad bugarskim trupama, 9 jula 1913 završena je bitka na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu. Bitka je počela 30. juna kada su bugarske trupe bez objave rata napale srpsku i grčku vojsku u Makedoniji, dotadašnje saveznike u borbi protiv Turske.

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar