Sredstvima Ministarstva za brigu o porodici i grada Kragujevca nabavljena nova medicinska oprema

Zajedničkim aktivnostima Ministarstva za brigu o porodici i demografiji i grada Kragujevca realizovan je projekat kojim je nabavljena medicinska oprema za Dom zdravlja ali je deo novca izdvojen i za renoviranje vrtića „Švrća“ Predškolske ustanove „Đurđevdan“.

Projektna aktivnost Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i grada Kragujevca za koji smo izdvojili 14.747 miliona dinara je kompletno realizovan. Zajedničkim projektom opremili smo Dom zdravlja Kragujevac najsavremenijom opremom sa ciljem očuvanja reproduktivnog zdravlja a deo novca je izdvojen za renoviranje vrtića „Švrća“. istakla je prof. dr Darija Kisić, koja je danas u Kragujevcu posetila Dom zdravlja i vrtić „Švrća“ Predškolske ustanove „Đurđevdan“.U saradnji sa državom, grad Kragujevac ulaže u pronalitetne mere a kao pokazatelj je i povećan broj trudnica kojih je, za razliku od prošle godine, petstotina više, rekla je ona i poručila da će i narednih godina nastaviti saradnju sa svim lokalnim samoupravama sa jasnim ciljem a to je da nas bude što više.

Pored vredne opreme kojom smo unapredili rad ginekologije i laboratorije Doma zdravlja Kragujevac i time omogućili efikasnije funkcionisanje, projektom smo doprineli i energetsku efikasnost vrtića „Švrća“. Pored iznosa koje je ministarstvo opredelilo, grad Kargujevac je participirao sa pet miliona dinara, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca. U cilju unapređenja reproduktivnog zdravlja i zdravlja mladih, podsticaja roditeljstva ali i sprečavanja neželjenih trudnoća, nabavljen je 4D ultrazvučni aparat najnovije generacije čija je vrednost oko šest miliona dinara, zatim dva kolposkopa, kardiotokograf i četiri mikroskopa za centralnu citološku laboratoriju za skrining na karcinom grlića materice za sve žene u šumadijskom i pomoravskom okrugu, rekla je dr Gordana Damnjanović.

Po rečima direktorke Predškolske ustanove „Đurđevdan“, Sanje Jakovljević uslovi u kojima borave mališani uzrasta od šest do dvadeset četiri meseca nakon renoviranja u potpunosti su adekvatni. Vrtić „Šrvrća“ podsetila je nije renoviran od kada je napravljen 1963.godine, a u njemu trenutno boravi 30-oro dece jaslenog uzrasta.

Post Author: Milan

Ostavi komentar