Srednja stručna škola obeležila 170 godina postojanja

Svečanom akademijom u Knjaževsko-srpskom teatru, najstarija Srednja stručna škola na Balkanu obeležila je 170 godina postojanja. Uz savremenu opremu učenici aktivnim učešćem u nastavi stiču trajna i primenljiva znanja koja će ih podsticati u stvaranju novih ideja. Prisutnima su se obratili Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje odraslih i Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole.

Ovakav kontinuitet u obrazovanju retko koja škola ima u Srbiji, a o tome svedoči godišnjica koju obeležavamo. Srednja stručna škola u Kragujevcu jedna je od pionira razvoja dualnog obrazovanja i partner u svemu što novo uvodimo u sistem i školama sa savremeno opremljenim kabinetima. Ova škola je pravi primer drugim školama u Srbiji, rekao je Miloš Blagojević, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje odraslih, i najavio podršku ministarstva ambicioznih planova kragujevačke Srednje stručne škole.

Grad Kragujevac ima izuzetnu saradnju sa svim osnovnim i srednjim školama, kao i sa predškolskim ustanovama, kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Srednja stručna škola koja danas obeležava 170 godina postojanja ima istoriju i tradiciju veoma značajnu za Grad a danas se ističe sistemom dualnog obrazovanja koji omogućava da đaci iz škole izlaze kao radnici i za kratko vreme pronađu posao što je i rezultat dobrog rada zaposlenih. Grad Kragujevac gotovo 25% budžeta odvaja za obrazovanje, od čega oko milijardu i petstotina miliona, što je oko 14%, za predškolsko obrazovanje, 7% za srednje i osnovno, a ostatak će se investirati u objekte. Što se tiče Srednje stručne škole sve ono što su finansijskim planom škole predvideli biće podržani i već su planirani budžetom grada Kragujevca, rekao je Dušan Aleksić.

Srednja stručna škola od osnivanja bila je orjentisana ka privredi i proizvodnji, a osnovana je za potrebe tadašnje Topolivnice, podsetio je Siniša Kojić, direktor Srednje stručne škole. Naša osnovna ideja i zadatak je da odgovorimo na potrebe privrede jer njenim napretkom merimo i uspeh naše škole i stručnog obrazovanja. Dualno obrazovanje je tu relaciju podiglo na viši nivo i uredilo sistemski. U narednom periodu bićemo još atraktivniji ambijent za nova privredna ulaganja jer su svakoj kompaniji koja dolazi potrebni kadrovi, zbog čega ćemo nastaviti da unapređujemo obrazovanje u skladu sa potrebama privrede, istakao je Kojić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar