Srbija i SAD uspostavile diplomatske odnose

Na današnji dan 27. decembra 1822., rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i „crvenog vetra“. Otkrio postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan „pasterizacija“. Osnovao mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao institut, nazvan njegovim imenom.

Engleski prirodnjak Čarls Darvin 27 decembra 1831. isplovio brodom „Bigl“ iz Plimuta i počeo petogodišnju naučnu ekspediciju. Na istraživanjima koja je obavio tokom tog putovanja zasnovao teoriju o evoluciji živih bića objavljenu 1859. u „Poreklu vrsta“.

Ukazom kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD 27 decembra 1882. uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD.

Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen iz Komunističke partije 27. decembra 1827. pošto je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Staljina. Trocki potom proteran iz SSSR i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu.

U Vašingtonu 27. decembra 1945. osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN, koju je u leto 1944. u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar