Srbija dobila prvi Građanski zakonik, Jugoslavija pristupila Trojnom paktu

Na današnji dan, 25 marta 1196, veliki župan Raške Stefan Nemanja predao je vlast drugorodjenom sinu Stefanu koji je 1217. krunisan kao prvi srpski kralj (Prvovenčani). Najstariji sin Vukan je kao veliki knez zadržao Zetu, Trebinje, Toplicu i Hvosno, a najmladji sin Rastko se zamonašio.

Grci su na Peloponezu 25 marta 1821 počeli ustanak protiv Turaka, koji je nakon 12 godina završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

Prvi srpski gradjanski zakonik, koji je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije, proglašen 25 marta 1844.

Branislav Petronijević, jedan od najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih gradjanskih filozofa, rođen je 25 marta 1875. Bio je profesor Velike škole, potom Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored filozofije bavio se paleontologijom, biologijom i psihologijom („Principi metafizike“, „Istorija novije filozofije“, „Univerzalna evolucija“).

Sletanjem na aerodrom u Pančevu aviona na liniji Pariz-Carigrad 25 marta 1923, Jugoslavija je postala deo tada malobrojne porodice država povezanih vazdušnim saobraćajem.

Kraljevina Jugoslavija 25 marta 1941 pristupila Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsednik vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar-Marković.

Na današnji dan, 25 marta 1957, Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale su Rimski ugovor po kojem je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizacija je kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica (danas Evropska unija).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar