Srbija dobila autonomiju

Na današnji dan, 28 novembra 1830. u Beogradu, na Tašmajdanu, u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci potom prodali imanja Srbima i napustili Beograd.

Na zahtev opozicionih vođa obrenovićevaca i liberala u kneževini Srbiji 28 novembra 1858. održana skupština, prva u parlamentarnoj istoriji Srbije koja je sazvana na osnovu posebno usvojenog zakona. Ranije skupštine zasnivale se na običajnom pravu. Svetoandrejska skupština čije je zasedanje počelo 30. decembra izvršila smenu dinastija u Srbiji, zbačen Aleksandar Karađorđević, na srpski presto vraćen Miloš Obrenović.

Đura Jakšić, najveći liričar srpskog romantizma i jedan od najdarovitijih slikara XIX veka, umro je 28 novembra 1878. godine,

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 28 novembra 1920. godine održani prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najviše glasova dobile demokrate, osvojivši 92 od 419 mandata i radikali 91 mandat, a iznenađenje priredili komunisti s 50 poslaničkih mesta. Žene, vojnici, oficiri i pripadnici nacionalnih manjina nisu imali pravo glasa.

U Beogradu 28 novembra 1950. godine osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar