Spoljnotrgovinska razmena privrede šumadijskog i pomoravskog upravnog okruga u periodu I-VII 2022. godine

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih sedam  meseci 2022. godine iznosila je 1,892 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 1,053 milijardi evra. Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u periodu I-VII 2022. godine je ostvarila rast izvoza od 4,7 %  uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 214 miliona evra.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u prvih sedam meseci 2022. godine su bili setovi provodnika i kablovi; putnički automobili; tramvaji; cevi i creva od plastičnih masa; nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila; delovi šinskih vozila…

Privreda Grada Kragujevca je u istom periodu ostvarila izvoz u iznosu od 412,5 miliona evra, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 85 miliona evra. Uprkos otežanim uslovima poslovanja  spoljnotrgovinski suficit privrede Grada Kragujevca beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine od 5,2 %.

Kako je naglasio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Kragujevac je postao značajan centar industrije šinskih vozila, u kome četvrtinu izvoza privrede čine tramvaji i delovi šinskih vozila.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih sedam meseci 2022. godine privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše је izvozila na  tržišta: Nemačke; Italije; Slovačke; Poljske; Mađarske; Češke; Bosne i Hercegovine…

Najveći uvoz ostvaren je iz Republike Koreje; Italije; Nemačke; Kine; Turske; Rumunije; Poljske; Mađarske  …

Post Author: Milan

Ostavi komentar