Solidarna pomoć za zaposlene u javnim i komunalnim preduzećima

Gradsko veće, na sednici održanoj 10. novembra, uputilo je preporuku nadzornim odborima javnih i komunalnih preduzeća, čiji je osnivač grad Kragujevac, da utvde da li postoji mogućnost da se zaposlenima u ovoj oblasti isplati solidarna pomoć od 22.620 dinara. Na taj način bi se donekle ublažio težak materijalni položaj zaposlenih, ali, pomoć će biti isplaćena pod uslovom da su sredstva obezbeđena u samim preduzećima i da isplata ne utiče na redovno poslovanje, odnosno likvidnost preduzeća.

Inicijativu o isplati solidarne pomoći pokrenula su oba sindikata, „Nezavisnost“ i Samostalni sindikat zaposlenih u komunalnoj delatnosti, a zahtev su predali 2. novembra.

Podsećamo, sindikati zaposlenih u komunalnoj delatnosti su letos dobili odgovor od premijerke Ane Brnabić da povećanja zarada u komunalnoj delatnosti neće biti, već  „da se obrate svojoj lokalnoj upravi i da se pozovu na kolektivni ugovor za zaposlene u toj delatnosti, koji predviđa da može da im se isplati pomoć u iznosu jedne mesečne minimalne zarade od 22. 620 dinara u toku jedne godine.“

Sindikalci su  još 13. oktobra na sastanku sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem dobili saglasnost za solidarnu pomoć, a sada su na potezu nadzorni odbori. Inače, solidarna pomoć je već isplaćena komunalcima Požarevca, Beograda i Niša.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar