Smena dinastije u Srbiji- vratili se Obrenovići

Na današnji dan, 11 decembra 1843, rođen je nemački bakteriolog Robert Koh (Koch) jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio je 1882. bacil tuberkuloze (Kohov bacil), izolovao je bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

Svetoandrejska skupština 11 decembra 1858 izvršila je smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto je vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednika proglašen je njegov sin Mihailo.

Skupština Srbije prihvatila je 11 decembra 1888 ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji je prvi put uvedena parlamentarna demokratija.

Ruski pisac Aleksandar Solženjicin koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima, postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih, rođen 11 decembra 1918. Pripovetkom „Jedan dan Ivana Denisoviča“ u književnost je uveo temu Staljinovih logora, u kojima je sam proveo devet godina. Emigrirao je 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1970. („Ođel za rak“, „U prvom krugu“, „Arhipelag gulag“).

Nemačka i Italija 11 decembra 1941 objavile su rat SAD, a Kongres SAD je istog dana objavio rat tim dvema zemljama. Poljska je objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

Na današnji dan, 11 decembra 1946, Generalna skupština UN osnovala je UNICEF – Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar