Smena dinastija u Srbiji

 

Na današnji dan, 11 decembra 1282. umro car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premestio prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Nasledio ga sin Andronik II.

Rođen Nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. 1882. otkrio bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivač kolere, rođen je 11 decembra 1834.

Svetoandrejska skupština 11 decembra 1858 izvršila smenu dinastije u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

Skupština Srbije 11 decembra 1888 prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, koji je pisan po uzoru na belgijski ustav od 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

Rođen Ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih, rođen je 11 decembra 1918. Pripovetkom „Jedan dan Ivana Denisoviča“ u književnost uveo temu Staljinovih logora, u kojima je proveo devet godina. Emigrirao 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970.

 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 11 decembra 1945 osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

U Mastrihtu 11 decembra 1991 potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar