Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta održava se sutra u Muzeju „21.oktobar”

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležiće se tradicionalno, po treći put u Kragujevcu u utorak, 26. januara programom pod nazivom „Holokaust: nasleđe fašizma 3”. Mesto održavanja biće, sasvim prigodno, Muzej „21.oktobar”, posvećen žrtvama streljanja u Kragujevcu 1941 godine, možda i najvećem fašističkom zločinu na teritoriji Srbije u Drgom svetskom ratu.
Program ove godine u svom fokusu ima reakcije na Holokaust u našem društvu od kraja Drugog svetskog rata do danas, kroz umetnički vredne odgovore koji su nastajali kao samostalne, zaokružene kreacije pojedinaca, koje kao polazište imaju užase i posledice Holokausta. Početak programa je u 11 sati u formi prilagođenoj epidemiloškoj situaciji i biće uživo emitovan na fejsbuk stranici organizatora Spomen-parka Kragujevački oktobar.

PROGRAM MANIFESTACIJE „HOLOKAUST: NASLEĐE FAŠIZMA 3”

– Pozdravni govor direktorke Spomen-parka „Kragujevački oktobar” Marijane Stanković
– Pozdravni govor predstavnika Saveza jevrejskih opština Srbije
– Uvod autora i moderatora programa Marka Terzića (Muzej „21.oktobar”) i dr Predraga Krstića (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd)

11.30h – Prvi blok/ HOLOKAUST I MLADI

Razgovor sa onima koji su preživeli Holokaust – Jozef Baruhović – lično svedočenje o Holokaustu (zbog epidemiloške situacije, emitovanje snimka svedočenja na video bimu) – 35 minuta
PAUZA (5 minuta)

12.10h – Drugi blok/ HOLOKAUST U DOMAĆEM FILMU

prof.dr Nevena Daković (Fakultet dramskih umetnosti, Beograd)) – HOLOKUAST: FILMSKE SLIKE I KULTURALNA TRAUMA (SFRJ-Srbija, 1945-2020) – predavanje o filmovima o Holokaustu, pojavi i prenosu motiva i teme ove jedinstvene istorijske traume u istorija filma SFRJ i Srbije – Pregled i analiza autorskih dela posvećenih Holokaustu ili inspirisani njime, uvodi posmatrače i aktere ovog programa u njegovu ovogodišnju tematiku: domaće umetničke reakcije i interpretacije Holokausta. Trajanje 45 minuta

PAUZA (15 minuta)
U TOKU PAUZE: IZLOŽBA RADOVA PETRA LUBARDE POSVEĆENIH ZLOČINU U ŠUMARICAMA

13.10h – Treći blok/ CIKLUS SLIKA PETRA LUBARDE O 21.OKTOBRU

– Jelena Davidović (Muzej „21.oktobar”) – analiza ciklusa slika Petra Lubarde koji je deo kolekcije Muzeja „21.oktobar”, i muzejske Stalne postavke – Bazične informacije o ovim delima velikog umetnika koji je nastao kao odgovor na zločin u Šumaricama. Zločin počinjen u tri dana oktobra 1941.godine u Kragujevcu, preklopio se i bio sastavni deo procesa ubijanja Jevreja sa idejom njihovog zatiranja. Trajanje 20 minuta

13.30h – Četvrti blok/ KAKO (O)POJMITI NEOPOJMLJIVO

Razgovor povodom domaćeg izdanja knjige Stejna Vervata (Stijn Varvaet) „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje: Svedočanstvo iz jugoslovenske i post-jugoslovenske literature”; Moderatorka ovog dela programa je dr Vera Mevorah (koordinatorka ShoahLab: Labaratorije za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju – Univerzitet u Beogradu). O knjizi i povodom knjige govore:
– dr Aleksandar Pavlović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) – književni teoretičar
– dr Marija Mandić (Balkanološki institut SANU, Beograd) – filolog
– dr Gordana Todorić (istraživač saradnik Moše David Gaon Centra u Izraelu) – filolog
Pozdravno uključenje putem video linka autora.
Razgovor učesnika programa o recepcijama i reprezentacijama Holokausta, genocida i ratnih zločina. – moderatori dr Predrag Krstić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd) i Marko Terzić (Muzej „21.oktobar”)
16.00h – završetak programa

Organizator programa je Spomen-park „Kragujevački oktobar”.
Autori programa su dr Predrag Krstić i Marko Terzić. Kustos celine programa je Marko Terzić.

Partneri u realizaciji programa su ShoahLab: Labaratorija za izučavanje Holokausta Instituta za filozofiju i društvenu teoriju – Univerzitet u Beogradu, Savez jevrejskih opština Srbije, Centar za primenjenu istoriju – Beograd, FILUM – Kragujevac, Udruženje „Jevrejska digitalna biblioteka” – Beograd i Centar za izgradnju mira – Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar