Služba poverenika pokrenuće postupak nadzora GAS-a

Zbog mogućeg kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Služba poverenika za informacije od javnog značaja pokrenuće postupak nadzora u kragujevačkoj Gradskoj upravi i Agenciji za saobraćaj iz Kragujevca, zbog formiranja nove baze podataka o ličnosti, a u vezi najave da će se roditelji pri ulasku, odnosno izlasku iz vrtića morati da se „čekiraju“ eKG karticom koja se koristi za javni prevoz , a sistem će biti tako podešen da ih u isto vreme sa sve maloletnom decom fotografiše, o čemu je pisao BBC News na srpskom vidi link https://www.danas.rs/bbc-news-serbian/kragujevac-ekg-i-vrtic-cemu-fotografisanje-pri-ulasku-u-obdaniste/

Naime, Agencija za saobraćaj je Službi poverenika dostavila informacije o uvođenju personalizovanih eKG kartica isključivo za javni prevoz, a svaka promena svrhe kartice i prikupljanje novih podataka, kao što je to ovde slučaj je „problematična“.

Iz Gradske uprave i Agencije negiraju da je ovaj postupak kršenje zakona, već  predstavlja „politiku grada da se postepeno napravi jak sistem Smart city kartica koje će olakšati mnoge segmente života i svakodnevnog obavljanja različitih životnih delatnosti. Jedan od segmenata je i evidencija prisustva dece u našim vrtićima“.

Ali, namera gradskih vlasti je da, uz pomoć Agencije za saobraćaj, „iskontroliše“ kako se troše subvencije za kragujevačke vrtiće, ili kako to za BBC kaže direktor Agencije za saobraćaj, Dušan Obradović: Grad subvencioniše 80 odsto cene vrtića, dok roditelji plaćaju 20 odsto. Ovim gradska uprava želi da vidi gde odlazi taj novac, pošto se retko dešava da sva deca stalno idu u vrtiće.

Sve ovo otvara niz pitanja na koja gradski oci do sada nisu dali odgovore. Najpre, u vrtićima se već decenijama vode evidencije o dolasku dece, a u pojednim privatnim već postoje kartice za ulazak, pa se postavlja pitanje da li to aktuelna gradska vlast sumnja u ovu evidenciju. Takođe, provera kako se troše subvencije može se izvršiti na više načina, a obdaništa redovno na kraju svakog meseca šalju te podatke. Malo je nelogično da aktuelna gradska vlast na ovaj način kontroliše sredstva iz budžeta namenjena najmlađima, a bez ikakvih problema potroši pola miliona dinara Kragujevčana za emisiju „Žikina šarenica“, a čak ta sredstva, kako je utvrdio Državni revizor, i ne evidentira pravilno.

Sa druge strane, do kraja 2019 godine svi Kragujevčani čija deca idu u vrtiće moraće da izvade/plate elektronske kartice za gradski prevoz, čak iako ne koriste usluge ove agencije. Fotografisanje dece je, podsećamo, dozvoljeno samo uz pismenu saglasnost roditelja, odnosno staratelja.

Izvor: BBC News na srpskom

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar