Skupština verifikovala predloge za Đurđevdansku nagradu

Odbornici Skupštine grada, na današnjoj sednici usvojili su predloge odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2021. godinu.

U oblasti umetnosti, laureat za Đurđevdansku nagradu je Lazar Đorđević, za vokalno-instrumentalnu kompoziciju „21. oktobar”. Nenad Karamijalković predložen je za nagradu u oblasti nauke, za monografiju „Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama“. U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada će biti dodeljena Zavodu za urgentnu medicinu Kragujevac, za programe, aktivnosti i postignute uspehe na očuvanju zdravlja i spašavanju života građana Kragujevca u 2021. godini. Ksenija Živanić, predložena je za Đurđevdansku nagradu u oblasti obrazovanja za osvojene nagrade na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima učenika osnovnih škola iz predmeta matematike, fizike i hemije, kao i prvu nagradu na 42. Državnom takmičenju iz fizike učenika osnovnih škola, drugu nagradu na Srpskoj fizičkoj olimpijadi za osnovne škole i bronzanu medalju na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Dubaiju.

U oblasti sporta za nagradu su predloženi Kragujevački vaterpolo klub Radnički, za osvojeno prvo mesto u Regionalnoj vaterpolo ligi, osvojenu Super vatrepolo ligu Srbije i Kup Srbije, kao i uspešno učešće u Ligi šampiona, i Dragan Ristić, za osvojene dve zlatne medalje u gađanju iz vazdušne i malokalibarske puške na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Nenad Milanović – Pegi, za realizaciju većeg broja humanitarnih koncerata u 2021. godini i Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju „Sveti Vasilije Veliki”, za realizaciju projekta podrške i pomoći deci sa autizmom.

Data je saglasnost na projekat javno-privatnog partnerstva za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje javne garaže na teritoriji grada Kragujevca.

Detaljnom analizom nekoliko lokacija, i sa urbanističkog i sa saobraćajnog aspekta smo došli do zaključka da je za sada spremna i najbolja lokacija koja je nalazi na potezu između zgrade Grada i Robne kuće. Planirana je podzemna garaža na dva nivoa sa oko 320 parking mesta. Rok koncesije je na 35 godina, sa koncesionom naknadom koja ne može biti niža od 5%. I najvažnije, ono što želim da istaknem zbog javnosti je da je objekat koji se dobija po modelu javno-privatnog partnerstva, imovina grada Kragujevca.

Ovo je samo jedan deo jedne šire priče, a to je rekonstrukcija centralne gradske zone koja se već sada odvija rekonstrukcijom fasada u najužem gradskom jezgru, najavljenom rekonstrukcijom Trga Radomir Putnik i izgradnjom ove garaže koja je zapravo i rekonstrukcija Trga slobode – kaže Vladimir Maksimović, član Gradskog veća komunalne delatnosti.

Usvojena je i odluka o pristupanju izradi Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja u gradu Kragujevcu za period 2022-2025. godine. Cilj donošenja ove odluke je da se planskom dokumentom razvija politika u oblasti ljudskih i manjinskih prava koja definiše inkluziju romske nacionalne zajednice u gradu Kragujevcu. Zadaci novog akcionog plana su pet važnih oblasti, zdravstvema zaštita, socijalna zaštita, obrazovanje, stanovanje i prevencija diskriminacije.

Grad Kragujevac predstavlja primer dobre prakse u oblasti ljudskih i manjinskih prava kada je reč o socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja. Grad je dobitnik mnogobrojnih priznanja u ovoj oblasti. Kragujevac je uvršćen u drugu fazu programa Evropske unije i Saveta Evrope „ROMAKTED“. Imamo podršku GIZ-a i Naleda u projektima koji se tiču zapošljavanja Roma, kao i potpisane protokole o saradnji sa mnogobrojnim institucijama i organizacijama – kaže Gordana Damnjanović, članica gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar