Skupština podržala inicijativu o podizanju spomenika rok grupi „Smak“

Spomenik u prirodnoj veličini biće postavljen u ulici Branka Radičevića, ka Đačkom trgu, u neposrednoj blizini Doma omladine, koji je pokretač ove inicijative.

Grupa „Smak“ predstavlja simbol rok muzičke scene grada Kragujevca i nekadašnje zemlje koja se zvala Jugoslavija. U to smo se ponovo uverili 6. maja ove godine kada smo imali priliku da prisustvujemo jedinstvenom muzičkom događaju – spektaklu, koji će verovatno biti zapamćen kao jedan od najposećenijih. Muzički izraz grupe „Smak“, jezik kojim su govorili i govore, postaje sve razumljiviji. Kako vreme prolazi, njihova dela dobijaju na vrednosti i možemo reći da danas predstavljaju naše nasleđe. Muzika koju su stvarali danas živi, cirkuliše kao bezvremena, okupljajući različite generacije, kao točak koji se neprestano okreće. Ovo je način da se poklonimo „Smaku“ za sve ono što su uradili i za ono što danas rade – kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

Dve ustanove kulture promenile su naziv, Pozorište za decu u Pozorište za decu i mlade, a Narodni muzej u Narodni muzej Šumadije i nisu samo formalne prirode, već suštinske, što će se odraziti na unapređenje i kvalitet njihovog rada.

Narodni muzej menja naziv u Narodni muzej Šumadije zbog dobijanja nove teritorijalne nadležnosti što će doneti i nove nadležnosti u smislu stručnog nadzora nad muzejima u Šumadijskom okrugu i nove programe.

Izmene odluka su suštinske za unapređenje rada ovih ustanova, u smislu da promene odluka imaju utemeljenje. Radi se o usvojenom Zakonu o muzejskoj delatnosti i rešenju Ministarstva kulture o dobijanju nove teritorijalne nadležnosti.To podrazumeva da će Narodni muzej Šumadije vršiti stručni nadzor nad muzejima na teritoriji opština Batočina, Lapovo, Knić, Rača, Topola i Aranđelovac i poveravanje poslova od strane republičkih ustanova. To će za posledicu imati i veći broj programa i uživanje u blagodatima Šumadije kroz kulturno nasleđe i umetnost. Kada govorimo o Pozorištu za decu, postoji realna potreba da upotpunimo i zaokružimo pozorišni život grada Kragujevca okupljajući mlade. Neke od tih predstava za mlade biće deo nastavnog procesa obrazovnih ustanova i predstavljati jedinstven primer međuresorne saradnje – pojasnio je Bjeletić.

Doneta je i odluka o pristupanju izradi Strategije za unapređenje položaja mladih grada Kragujevca za period 2022-2027. godine.

Grad Kragujevac će finansirati poludnevni boravak dece u predškolskim i mešovitim grupama na seoskom i prigradskom području, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada. Prema rečima Dušana Aleksića, člana Gradskog veća za obrazovanje, na ovaj način obezbeđuje se opstanak škola i izdvojenih odeljenja u seoskim sredinama, motivišu mlade porodice da ostanu na selu, a deci pruža dobrobit rane socijalizacije i učenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar